NOVI IGRAČ NA TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE

ANALIZA JUTARNJEG Ulaskom HT-a na tržište istražili smo tko nudi najjeftiniju struju

HT i GEN-I, za razliku od RWE-a i HEP-a, nude pakete bez ugovorne obveze
Split, 121012.Ovih dana na adresu gradana Splita poceli su stizati racuni Elektrodalmacije sa vecim odnosno skupljim racunima za struju.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Joško Ponoš / CROPIX

Uzavrelom tržištu prodaje struje kućanstvima pridružio se HT , najveći domaći telekom operater, obavijestivši da je njihova struja u odnosu na HEP-ov univerzalni paket 30,79 posto niža.

Kao najnoviji igrač na tržištu, cijena njihove struje za prosječnu potrošnju jeftinija je i od svih ostalih paketa dosadašnjih triju strujnih operatera. To su postigli tako što neće naplaćivati fiksnu naknadu za opskrbu koja iznosi 7,40 kune, odnosno 9,25 kuna s PDV-om te što će u promotivnoj akciji novim korisnicima dati 300 kuna jednokratnog popusta.

Fiksnu naknadu za opskrbu nikad ne namjeravaju naplaćivati, no nakon promotivnog popusta koji nude za korisnike koji s njima sklope ugovor do kraja ove godine u odnosu na univerzalnu uslugu HEP-a, koju i danas ima najveći broj kućanstava, HT-ova ponuda je povoljnija za 10,66 posto.

Odlukom da neće naplaćivati fiksnu naknadu za opskrbu HT je ozbiljno izazvao konkurenciju. Naime, kada bi svi odustali od naplate te naknade RWE-ov paket Klasik i HEP-ov paket HEPI 2 imali bi istu cijenu kao i HT. No, takav potez konkurencije koja njime ima priliku dodatno srušiti cijene struje za hrvatska kućanstva ovisi o njihovim računicama profitabilnosti, koje će morati napraviti nakon HT-ova poteza.

HT je protiv konkurencije odlučio zaigrati i kartom “bez ugovorne obveze”, što je dosad nudio jedino slovenski GEN-I uz jedan mjesec besplatne struje za nove korisnike. U svim ostalim ponudama kućanstvima jeftinija se struja može dobiti sklapanjem ugovora na jednu, dvije ili tri godine, pri čemu je popust veći što je ugovorno razdoblje dulje.

GEN-I korisnicima garantira da do 2015. neće podizati cijenu struje, dok HT takvu garanciju ne daje. U HT-u preuzimaju rizik da će im bez takvog obećanja korisnici otići čim potroše 300 kuna jednokratnog popusta. Za korisnike koji će prelaziti na njihovu uslugu u prva dva mjeseca 2014. nudit će jednokratni popust od 150 kuna.

Kad se izuzmu promotivni paketi konkurenata na tržištu struje, razlika u cijeni, posebice kad se gleda cijena po kilovat satu, među ponuđačima je zapravo vrlo mala.

Liberalizirano tržište struje na koje su konkurenti HEP-u ozbiljno ušli tek nakon ulaska Hrvatske u EU u samo nekoliko mjeseci dovelo je do toga da se ponude svih igrača ujednačene. Dok su HEP i RWE i proizvođači struje, slovenski GEN-I i HT strujom samo trguju, a u HT-u pojašnjavaju da struju kupuju na dugoročnim terminskim ugovorima s više burzi.

Mjesečni račun za struju na osnovu prosječne mjesečne potrošnje od 267 kwh te uprosječavanja cijene struje potrošača sa dvotarifnim i jdnotarifnim brojilom

Ponuda na tržištu: cijena popust

HEP Univezalna usluga 124,20 kn

HEPI 1 118.95 kn 4,23 posto

HEPI 2 118.36 kn 4,70 posto (ugovor na godinu dana)

HEPI 3 117.78 kn 5,17 posto (ugovor na dvije godine)

RWE Klasik 118,36 kn 4,70 posto (ugovor na godinu dana)

RWE Bonus 116,02 kn 8,33 posto (ugovor na dvije godine; 2 posto popusta za online sklapanje ugovora)

RWE Ideal 112,52 kn 11,10 (ugovor na tri godine; 2 posto popusta za online sklapanje ugovora)

GEN-I 112,52 16,95 posto (bez ugovornog roka uz jedan mjesec besplatne struje)

HT 110,96 kn 30,79posto (bez ugovornog roka, 300 kuna jednokratnog popusta i bez naknade za opskrbu)

(sve cijene su bez PDV-a koji iznosi 25 posto)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:36