Tippi Hedren: Hitchcock mi je uništio karijeru

Objavljeno: 15.09.2008

Jato podivljalih ptica nije najgore što se dogodilo Tippi Hedren. Od pernatih napasnika mnogo je gori bio Alfred Hitchcock: usprkos tome što je bio oženjen, potpuno je bio opsjednut arhetipski “hladnom” plavušom, a kada nije odgovorila na njegova navaljivanja, prijetio je da će joj uništiti karijeru. Tippi Hedren danas je, srećom, dobro, a Hitchcock je mrtav već gotovo 20 godina. Dovoljno da se nekadašnji model ohrabri i otkrije pravu istinu o “vezi” jednog od najslavnijih redatelja i anonimne žene s malim djetetom koja je trebala zamijeniti Grace Kelly.

Godina je 1961. Tippi, pravim imenom Nathalie Kay Hedren,  u to je vrijeme upravo iz New Yorka doselila u Kaliforniju s kćeri Melanie Griffith. Snimila je reklamu za dijetalno piće i na

Držao ju je na 600 dolara za tjedan a da nije snimala filmove. Tek je poslije saznala koliko je bila tražena.
petak trinaesti nazvao ju je čovjek iz studija Universal.

Htio je vidjeti njezine fotografije. “Rekao mi je da se vratim u ponedjeljak. Vratila sam se i susretala s raznim ljudima, no nitko mi nije htio otkriti što se događa. Konačno mi je moj agent rekao da Alfred Hitchcock želi da potpišemo ugovor”, otkrila je Tippi, koja danas ima 78 godina, londonskom Timesu. Počela je plakati, bila je to prilika života. Curica koja je htjela postati klizačica, a od stidljivosti nije prestajala gristi nokte, trebala je postati velika glumica. Prvi put su se sreli u Hitchcockovom uredu u Paramountu.

“Vidio je reklamu u kojoj sam nastupila. Razgovarali smo o hrani, putovanjima, vinu, svemu samo ne o filmu. Pretpostavila sam da ću se pojaviti u njegovim televizijskim emisijama, no ispalo je da upravo radi na scenariju za ‘Ptice’”, prepričava Tippi.

Hitchcock je naručio za Tippi probno snimanje koje je koštalo za to doba enormnih 25 tisuća dolara. Trajalo je tri dana, a nadgledala ga je njegova supruga Alma koja je napisala scenarije za mnoge njegove filmove i radila kao njegova asistentica. Hedren je snimala scene iz njegovih prijašnjih filmova - “Rebecce”, “Ozloglašene” i “Drž’te lopova”. Nakon probnog snimanja, otišla je na večeru s Almom, redateljem i agentom Lewom Wassermanom. Hitchcock joj je pružio zapakiranu kutiju. Unutra je bio broš ukrašen s tri ptice raširenih krila. “Želim da glumiš Melanie Daniels u ‘Pticama’”, rekao joj je redatelj. Tippi se rasplakala, kao i Alma, a čak je i Lew pustio suzu.

   
Tippi Hedren s kćeri Malanie Griffith dok je bila djevojčica i snimljene prije nekoliko godina

Slijedila je ubrzana škola glume. Hitchu, kako ga je Tippi zvala, ništa nije bilo teško. Zapravo, bio je oduševljen činjenicom da nema pojma o glumi jer je to značilo da Tippi neće morati zaboraviti sve ono što je eventualno naučila od prijašnjih redatelja.  Na početku snimanja “Ptica”, sve se činilo predivnim. Tippi su se ptice prilično svidjele, a jedna je bila toliko draga da ju je Hitchcock odbio staviti u film jer nije bila dovoljno agresivna. No, pri kraju snimanja stvari su se počele dramatično mijenjati. Slijedilo je snimanje scene u kojoj Melanie ptice
Htio je kontrolirati moj život. To me plašilo, kaže Tippi
brutalno napadaju.

“U studio je ušao asistent producenta. Nije me mogao pogledati u oči. Samo mi je rekao da će koristiti prave ptice. Te ptice su kljucale, vidjela sam što su učinile trenerima! Privezali su ptice uz mene elastičnim trakama. Potom su ih bacili na mene. Jedna od njih, koja mi je bila privezana za rame, za dlaku je kljunom promašila moje oko. Počela sam vrištati da ih maknu s mene. Na kraju sam bila potpuno iscrpljena. Ne sjećam se tko me odvezao kući. Shvatila sam da me Hitch odabrao jer niti jedna slavna glumica zdrave pameti ne bi pristala snimiti taj film”, kaže Tippi danas.

Poslije toga, Hitchcock nije spomenuo niti jednom riječju incident na snimanju. “Bio je jako kompliciran čovjek. Mislim da je mrzio žene, bez ikakve sumnje. No ja nisam bila slabić. New York me osnažio. Nisam ga se bojala”, kaže glumica. No Hitchova pažnja počinjala joj je smetati. “Bio je to početak opsesije.Bilo je jako neugodno. Nije me zanimao na takav način. Poslije snimanja htio je popiti čašu šampanjca. Sve me vrijeme promatrao. Htio je da odlazimo na privatne ručkove. Htio je kontrolirati moj život. To me iscrpljivalo i plašilo”, otkriva.

Njegova supruga Alma nekoliko joj je puta rekla da joj je užasno žao što mora kroz to prolaziti. Tippi je uvjerena kako ga je Alma jako voljela. Tijekom snimanja “Marnie” iduće godine, Tippi mu je rekla kako želi raskinuti ugovor. “Pa, ne možeš. Imaš kćer koju moraš uzdržavati. Roditelji su ti sve stariji”, odgovorio joj je redatelj. Čaša joj se prelila pred kraj snimanja “Marnie”. Ne želi otkriti što je tražio od nje, tek da mu je rekla da to nema namjeru učiniti.

“Upropastit ću ti karijeru”, rekao joj je Hitchcock. “I jest”, kaže ona danas. Držao ju je pod ugovor od 600 dolara na tjedan, a da uopće nije snimala filmove. Tada je bila jako tražena, no tek je poslije saznala u kolikoj mjeri. Svi su htjeli snimati s njom, ali je Hitchcock nije puštao. Kad je na kraju sama uspjela otkupiti svoj ugovor, Charlie Chaplin joj je 1967. ponudio ulogu u filmu “Grofica iz Hong Konga”. Hitchcock je gotovo doživio srčani udar kad je za to doznao. “Uspio mi je uništiti karijeru, ali nije uništio mene. Laknulo mi je kad je umro”, zaključuje Tippi.

Tanja Tolić

Broj preporuka: 2

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr