EFA NAGRADE

IZBOR ZA EUROPSKOG OSCARA Ni jedan od naših filmova nije izborio nominaciju

Istočnooeuropski su filmovi - kako je kod nagrada EFA već postalo neveselo pravilo - opet prošli jako slabo

Filmovi "Jastog" Grka Yorgosa Lanthimosa i "Mladost" Talijana Paola Sorrentina osvojili su najviše - po pet - nominacija za ovogodišnje Europske filmske nagrade.

Nominacije za nagradu EFA objavljene su u subotu u Sevilli, a uz "Jastoga" i "Mladost" još su četiri filma nominirana za najbolji europski film godine. To su "Ovnovi" Islanđanina Grímura Hákonarsona, "Mustang" Turkinje Deniz Gamze Ergüven, triler u jednom kadru "Victoria" Nijemca Sebastiana Schippera te "Golub koji sjedi na grani i promišlja egzistenciju" Šveda Roya Anderssona. "Jastog", "Mladost" i "Golub" jedini su filmovi koji su nominirani u sve tri najvažnije kreativne kategorije - najbolji film, režija i scenarij. Očito će se borba za "europske Oscare" voditi između ta tri filma.

'Mladost' Paola Sorrentina

Hrvatska je ove godine u listi četrdeset kandidata imala tri filma - "Zvizdan" Dalibora Matanića, "Ti mene nosiš" Ivone Juke te manjinsku koprodukciju "Ničije dete" Vuka Ršumovića. Ni jedan od naših filmova nije izborio nominaciju.

U kategoriji najboljeg redatelja nominirani se Lanthimos, Andersson, Sorrentino te Nijemac Schipper. Uz njih, nominirani su još Poljakinja Malgorzata Szumowska za film "Tijelo" te Nanni Moretti za "Moju majku".

Glumci s engleskog govornog područja

Za najboljeg glumca nominirana su čak tri glumca s engleskog govornog područja: Michael Caine ("Mladost"), Colin Farrell ("Jastog") i Tom Courtenay ("45 godina" Andrewa Haigha). Uz njih, nominiran je i Nijemac Christian Friedel za "13 minuta" te Francuz Vincent Lindon za film "Mjera čovjeka".

Trailer filma 'Jastog'

Što se glumica tiče, nominirane su Rachel Weisz ("Jastog"), Charlotte Rampling ("45 godina"), Talijanka Margherita Buy ("Moja majka"), Španjolka Laia Costa ("Victoria") te Alicia Vikander za ulogu ženskog kiborga u SF-u „Ex Machina“ Alexa Garlanda.

Najbolja europska komedija

Anderssonov "Golub koji sjedi na grani i promišlja egzistenciju" nominiran je i za najbolju europsku komediju. U toj kategoriji konkurenti će mu biti „Najnoviji zavjet“ Belgijanca Jaka van Dormaela, te francuska komedija „Obitelj Belier“.

Istočnooeuropski su filmovi - kako je kod nagrada EFA već postalo neveselo pravilo - opet prošli jako slabo. Mađarski film "Saulov sin" Lászla Nemesa nije ni uvršten u popis 40, Poljakinja Szumowska nominirana je za režiju, a rumunjski crno-bijeli "vestern" "Aferim!" Radua Jude nominiran je samo za scenarij. S obzirom na to da je "Jastog" po produkciji britanski, a turski "Mustang" francuski film, ponovo se pokazalo da pri nominacijskog glasovanju znatnu prednost imaju produkcije iz velikih zemalja (Britanije, Italije, Francuske i Njemačke) koje imaju veliki broj članova Europske akademije.

Pobjednici EFA bit će proglašeni u Berlinu 12. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:39