Titovo tajno skrovište na Plitvicama

Objavljeno: 16.12.2006

Josip Broz Tito nakon Drugoga svjetskog rata na skrovitu je mjestu u Nacionalnom parku Plitvička jezera sagradio jednu od svojih najluksuznijih predsjedničkih rezidencija - Vilu Izvor.

Od 1948. do 1953. gradilo ju je tisuće robijaša iz Drugoga svjetskog rata. U nju su ugradili milijune tona sivkastog kamena škiljevca, dopremljenog vlakom s Medvednice. Unikatni namještaj od masivnog drveta napravili su zatvorenici iz Lepoglave. Rezidencija je navodno na početku nosila ime Vila 99, jer su joj temelje zakopala 99 robijaša. Otvorena je tajnovito, bez puno publiciteta u javnosti. Sve do raspada Jugoslavije više je imala ulogu odmarališta u koje je potajno dolazila uživati komunistička vrhuška. Godine 1998. NP ju je počeo iskorištavati u turističke svrhe.

Josip Broz Tito u njoj je odsjeo samo pet puta. Puno više koristili su je Jakov Blažević, Kardelj, generali JNA i drugi visoki drugovi iz CK SKJ. Nikada se nije doznalo zašto ju je na tom mjestu odlučio sagraditi. Špekuliralo se da ju je napravio po želji supruge Jovanke, čija je rodna kuća u Jošanima, udaljena nekoliko desetaka kilometara od vile. U doba sukoba s Informbirom kako bi se u nju mogli skloniti ako neprijatelj ponovno napadne.

Vila se zato najprije počela graditi kao sigurno sklonište. Osim što je smještena u gustoj šumi, skrivena od aviona i lako branjiva, robijaši su probili i podzemni tunel dugačak 80 metara, kao nužni izlaz iz rezidencije. Za njega je malo tko znao i to je bilo strogo čuvana tajna. Ulaz u tunel iz hotela bio je zamaskiran i tek je nedavno otkriven, kada je zub vremena napravio rupu na desnom krilu vile. Nadzornici NP-a Plitvička jezera pošli su tunelom koji ih je odveo duboko u šumu.

- Izlaz je bio maskiran grmljem i šipražjem. Robijaši su tunel morali klesati ručno. To im je očito bio najteži posao - kaže voditelj nadzorne služe Parka, Ante Bijonda, koji je, kada je otkriven, prvi prošao uskim Titovim nužnim izlazom.

Pogleda li se unutrašnjost rezidencije, može se vidjeti da je sagrađena tako da je Tito, kada bi je kojim slučajem netko napao, mogao brzo doći do izlaza bilo da ruča, spava, kugla ili gleda film u kinu.

Cijeli su kompleks robijaši sagradili na površini većoj od 10 tisuća četvornih metara, od čega je reprezentativnog uređenog prostora bilo 6,5 tisuća četvornih metara. U njoj je Tito imao na raspolaganju cijelo lijevo krilo, dok su 20-ak drugih apartmana na desnom krilu koristili ostali visoki drugovi i njihovi povjerljivi gosti.

Stariji konobari i kuhari u plitvičkim hotelima kažu da bi Tito najčešće odsjedao radi odmora i zabave, a ne zbog donošenja ključnih odluka, iako su dvorane za sastanke velike kao nogometna igrališta. Na katu rezidencije ima desetak uredskih kancelarija koje su povezane vratima. U ono vrijeme to je bila impresivna građevina, kojoj su se divili mnogi strani poglavari, među kojima su u njoj odsjeli Naser i Nehru. Imala je zatvoreni sistem centralnoga grijanja s dvije kotlovnice. Napajala se strujom iz riječnog izvora u dubokom kanjonu ispod Vile. Vodu je tjerala velika pumpa i struja je u to vrijeme bila najmanji problem.

Osim posebne vrste danas skupocjenog klesanog kamena, Vila je obložena u kombinaciji s masivnim drvetom koji je lakiran u sedam slojeva i pokrivena olovom. Unutrašnjost je bila impresivna. Od mramornih stuba do tapisona, koji i danas izgledaju kao novi, do namještaja u sobama koji bi danas na aukciji postigao visoke cijene. Kuglana, dvorana za biljar, kino, dvorane za sastanke i dnevni odmor, samo su neki od sadržaja koje je imala rezidencija koju je izvana čuvalo nekoliko pasa vučjaka, s kojima se Tito, kada bi dolazio, obožavao igrati. Debeli željezni okovi na ulaznim vratima svjedoče da u nju nenajavljeni gosti nisu dolazili.

O samoj gradnji nema ostavljenoga pisanog traga. U arhivi NP-a Plitvička jezera postoje fotografije kad je vila stavljena u funkciju i kad su u njoj odsjedali visoki gosti. Zna se da je pokraj vile podignut veliki logor u kojem je bilo stacionirano tisuće robijaša, muškaraca i žena, koji su je danonoćno gradili.

Časlav Pejčić iz susjednog sela Plitvice tvrdi da je u logoru bilo partizana i ustaša, robijaša svih nacionalnosti.

- Logor i gradilište bili su okruženi visokom bodljikavom žicom s osmatračnicama. Sjećam se da su je dva robijaša uspjela preskočiti. Robijaši su najprije iz sela Plitvice probili cestu dugu 5 km. Uz nju su usput posadili lipe - sjeća se Pejčić, koji pamti svaki Titov dolazak jer je tada bilo opsadno stanje.

- Kad bi dolazio, milicajci bi danima čučali u šumi. Dan prije sve sumnjive bi pokupili i odveli u zatvor u Korenici. Pustili bi ih nakon što bi Tito otišao - dodao je Pejčić.

Tito je rezidenciju sagradio u 61. godini života. Zadnji put u njoj je bio četiri godine prije smrti. Kada bi dolazio, najviše bi volio uzeti dalekozor i s terase lijevog krila vile uživati u pogledu prema susjednoj Bosni.

Martin Matajić, direktor hotela Jezero, u tri odsjedanja mu je spremao jelo. Kad bi dolazio, onda bi se u vilu iz Parka povlačili najbolji kuhari i konobari, koji su imali zadatak udovoljiti svim maršalovim željama.

- Bio je pravi gurman. Glavni Titov kuhar bio je Macan, Ante Cvitković, koji je bio težak 140 kg. Mogao je popiti 48 gemišta i Titu spremati jelo kakvo god bi poželio. Bio je jednostavan, a obožavao je i kada bi mu na ražnju ispekli svinju od 40 do 50 kg.

U tome je uživao. Pekli smo mu na ražnju jare pod kožom i janje bez kože. Za večeru je volio pojesti palentu s kiselim mlijekom i čvarcima - sjeća se Martin Matajić, koji je jednom Titu ponudio mozak s jajima, ali ga je odbio jer je rekao da svojega ima previše.

Osim što je slatko jeo, volio je u Vili Izvor kuhati. Iako su mu protivnici, gdje su god mogli, popuštali, jednom kada je gubio, od ljutnje je bacio kuglu u zid i na njemu napravio veću rupu koja nikad nije zakrpana, jer je Tito rekao da ostane za uspomenu.

Mesić: Vilu što prije staviti u turističku funkciju

Prema današnjim cijenama na tržištu procjenjuje se da je u vilu   tada uloženo 150 milijuna eura. Iako je opljačkana i devastirana za vrijeme okupacije Hrvatske, dio imovine danas ima neprocjenjivu vrijednost, posebno unikatna drvenina od slavonskog hrasta i klesani kamen koji su u današnjoj građevini inn. Prošli tjedan za revitalizaciju vile koja je sada društveno vlasništvo i stavljena u konzervatorsku preventivu, založio se i predsjednik Stjepan Mesić koji je uzeo ključ da bi vidio u kakvom je stanju.

- Šteta je da ovakva imovina propada, treba je što prije staviti u turističku finkciju - rekao je Mesić, koji je šetajući devastiranom vilom primijetio da je brutalno opljačkana.

Posebno je opljačkan Titov apartman iz kojeg je ukradeno sve, a najviše skupocjene umjetnine. Na uspomenu na prošla veremena ostala je polomljena unikatna stolica na kojoj je Tito sjedio.


Željko Popović

Broj preporuka: 2

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr