NEVJEROJATAN TJEDAN

'NISAM VJEROVAO DA BIH OPET MOGAO OSVAJATI NASLOVE' Karlović pobijedio bolest i slavio na Touru sa 34 godine

 AP

Kad su posljednji i jedini put igrali do finala Bogote, Ivo Karlović zabio je 35 asova, 24 više od Alejandra Falle, no, Kolumbijac je dobio oba tie-breaka, spasio 8 od 11 break-lopti i dobio u pet. Bilo je to 1. kolo Roland Garrosa 2008. Bilo je to, također, u jednom čudnom razdoblju u kojem je Karlo, ako se ne varam, izgubio 11 za redom u pet setova.

U nedjelju mu je trebalo samo 16, 16 asova. I dva najveća nakon što je poveo 5:4 u tie-breaku. Ukupno je zabio 104 asa za tjedan što, ako nije rekord, nije ni daleko. Pritom ni jednom nije izgubio servis, što je ove godine uspjelo još samo Kanađaninu Milosu Raonicu u San Joseu.

- Nakon svega što se dogodilo i što sam prošao, nisam vjerovao da bih opet mogao biti pobjednik. Bilo je i ozljeda, pa ova bolest. Toliko je godina prošlo.

Nije zaboravio naglasiti.

- Ovaj mi naslov puno, puno znači.

Pritom, siguran sam, nije mislio na 115.200 dolara, koliko je zaradio za trijumf u Bogoti, iako kad je već tako, mora - veseliti.

Kad je prošli tjedan dobio dva meča na travi Newporta, Karlović je prvi nastup nakon tri mjeseca stanke (virusni meningitis) tretirao “bonusom”.

Sreća, samo velika sreća. Ne znam mogu li napisati da je bio - otpisan. Ako i nije, nisam siguran da je bilo tko vjerovao u njegov povratak. Osim možda Karlovića, najboljih prijatelja i najuže obitelji. Iako je igrao protiv čovjeka kojem je ovo bilo prvo finale na Touru, nemojte zaboraviti da je ljevoruki Falla, poput većine ljevorukih, talentiran tip. I da je za loptu-dvije mogao napraviti senzaciju 1. kola Wimbledona prije tri godina kad je servirao Rogeru Federeru za meč. Pa i lani na Olimpijskim igrama u Londonu Federer je teško dobio, 6:3, 5:7, 6:3.

- Ovo je stvarno bio nevjerojatan tjedan.

Servirao je 61 put. Nitko nije bio blizu, zapravo, morao je spašavati četiri break-lopte, ali s takvim servisom, kao i da nisu.

- Ključ uspjeha? Kao i obično kad igram dobro. Servis i volej. I još nešto, bio sam mirniji kad je bilo teško.

Valjda i zato...

- Zato što je ovo bonus. Prvih dana dok sam ležao u bolnici, nisam znao tko sam, ni kako mi je ime. Ruka mi je utrnula. Kad se sjetim...

Falla je ostao kratak. Igrao je kod kuće, pred svojim navijačima, prijateljima, obitelji. Ali...

- Ivo je nevjerojatno servirao. Sve sam pokušao, ali protiv takvog servisa je teško, nemoguće. Iako sam izgubio, ne mogu biti nezadovoljan, veliki je ovo korak za moj tenis.

Ne znam kako bih tretirao ovaj Karlovićev rezultat. Veličanstveni rezultat u okolnostima u kojima se rodio. Ne tako davno, nakon što je tražio i nije dobio pozivnicu u Wimbledonu, pomislio sam, “zar je moguće da će opet igrati?” Toliko brzo. Da bi se samo nekoliko tjedana kasnije vratio s petim naslovom u karijeri, prvim nakon pet godina. I što se mene tiče, jednim od najvećih uspjeha hrvatskog tenisa. Pogotovo ako znamo okolnosti u kojima se ovaj trijumf rodio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:57