SMICALICA SONY MUSICA

Objavili Dylanove demo snimke jer im uskoro u EU ističu autorska prava

Sony Music je prije nekoliko dana na europsko tržište lansirao stotinu primjeraka novog bootleg izdanja “The 50th Anniversary Collection” Boba Dylana koji na 4 CD-a donosi 86 pjesama nastalih između 1962. i 1963. godine.

Limitirano izdanje slučajnim odabirom našlo se na policama trgovina u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, a prema pisanju Rolling Stonea, na eBayu je već doseglo cijenu od preko 6000 kuna.

Ipak, prava zanimljivost krije se iza njegovog podnaslova - “The Copyright Extension Collection Vol. I”. Riječ je, naime, o zaštiti autorskih prava kojom je Sony Music pokušao spriječiti scenarij prema kojem bi od 1. siječnja 2013. godine Dylanove snimke iz 1962. godine postale javno dobro u zemljama Europske unije.

Naime, po tom se pitanju američki i europski zakoni o zaštiti autorskih prava razlikuju. Prema američkom zakonu, copyright na određenu snimku za izdavače iznosi 95 godina nakon prve objave, odnosno 70 godina nakon smrti autora ako je on taj kojemu autorska prava pripadaju.

Iako je nadavno u Europskoj uniji zakon o snimkama zaštićenim copyrightom sa 50 godina povećan na 70 godina, to se proširanje odnosi samo na one snimke koje su u javnost puštene 50 godina nakon što su snimljene.

Nakon što prođe tih 50 godina, u Europskoj uniji ovakve snimke postaju dio javnog dobra i ne podliježu plaćanju naknada orginalnom izdavaču. Stoga, u teoriji, bilo koji izdavač u Europskoj uniji danas može objaviti Dylanove snimke iz 1962. godine, a da pritome niti Dylan niti njegov orginalni američki izdavač ne dobiju centa od njihove prodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:19