ATENTATOR IZA REŠETAKA

KARDINALU U HRVATSKOJ PRIJETI LIKVIDACIJA Ubojicu Ive Pukanića šalju u Crnu Goru

Slobodan Đurović zvani Kardinal je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na 23 godine zatvora

Slobodan Đurović zvani Kardinal, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na 23 godine zatvora za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela i za kazneno djelo poticanja na teško kazneno djelo ubojstva vlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franića, uskoro će biti prebačen iz Hrvatske u zatvor Spuž u Crnoj Gori.

Nastavak odsluženja kazne u svojoj domovini Đurović je ishodio tako što je u travnju ove godine, nakon izricanja konačne drugostupanjske presude, zatražio od hrvatskog Ministarstva pravosuđa premještaj u zatvor u Crnoj Gori. Kao osnovni razlog molbe za premještaj naveo je da mu u zatvoru u Hrvatskoj prijeti opasnost od ubojstva.

EKSKLUZIVNO Vrhovni sud: Da Đurović nije poticao, Pukanić ne bi bio ubijen

Nakon što je Ministarstvo pravosuđa RH zaprimilo njegovu molbu, proslijedilo ju je prvo Ministarstvu pravde Crne Gore. Potom je Viši sud u Podgorici, koji je nadležan za to, donio pozitivnu odluku. S obzirom na razdoblje provedeno u zatvoru nakon uhićenja u Hrvatskoj, Đuroviću je preostalo još oko 18 godina zatvora.

U ožujku ove godine Županijski sud u Zagrebu donio je pravomoćnu presudu skupini okrivljenoj za ubojstvo Pukanića i Franića u listopadu 2008. Ta presuda je za dvije godine ublažila prethodnu tako što je uvažena žalba Slobodana Đurovića te mu je za kazneno djelo poticanja na udruživanje za počinjenje kaznenog djela kazna smanjena s pet na tri godine zatvora, dok mu je za drugo kazneno djelo, poticanje na teško kazneno djelo ubojstva iz koristoljublja, potvrđena prethodno izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 22 godine.

Osuđen je na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 23 godine.

Organizatoru skupine ubojica Robertu Mataniću istom je odlukom pravomoćna postala presuda od 35 godina zatvora. Željko Milovanović je kao neposredni izvršitelj osuđen na 40-godišnju zatvorsku kaznu.

Smatra se nepobitno dokazanim da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je smrtno ranila Ivu Pukanića i Niku Franjića na parkiralištu tjednika Nacional u Vlaškoj ulici u Zagrebu 23. listopada 2008. Bojan Gudurić osuđen je na 33 godine zatvora jer je dokazano da je bio na “pričuvnoj poziciji” i držao Pukanića na nišanu snajpera ako plan ubojstva eksplozivom propadne.

Luka Matanić i Amir Mafalani dobili su 16-godišnje kazne za sudjelovanje u pripremi ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:06