POVIJESNI PREKID

Ministar Željko Jovanović je BIJESAN: Neka Mamić i Marković stanu pred ogledalo i pljunu na to što vide!

Tražim da Mamić i društvo odmah i zauvijek napuste naš nogomet, dodao je Jovanović
 Goran Sebelic / CROPIX

ZAGREB - Kada je u 70. minuti utakmice Istra - Rijeka sudac Mario Strahonja odsvirao kraj zbog bakljade domaćih navijača, njegovom potezu s tribine svjedočio je i ministar sporta Željko Jovanović.

Uz pohvale Strahonji, Jovanović je za najnoviju epizodu lakrdije zvane HNL prozvao one koje smatra odgovornima.

‘Svi dajte ostavke!’

- Mislim da je krajnje vrijeme da se Mamić, Marković i Srebrić pogledaju u ogledalo i pljunu u to što vide - rekao je ministar Jovanović. U sličnom tonu je i nastavio:

- Smisao ovog prekida bit će ako nitko više ne bude palio baklje na stadionima. U suprotnom će Strahonja i Bebek biti žrtvena janjad. Ako je ovaj prekid početak nekih novih pravila u nogometu, onda će oni imati moju punu podršku - obećao je Jovanović, koji se prisjetio svih anomalija u HNS-u. Počevši od slučaja Gorice, prljave kampanje u utrci za predsjednika Saveza i plaćanja “poštenog suđenja”.

- Zbog svega navedenog, a prema članku 12. Statuta HNS-a, tražim da cjelokupni Izvršni odbor HNS-a, zajedno s Mamićem, jednom zauvijek napusti nogomet - završio je ministar Jovanović.

A ona je imala lijep uvod jer se na derbiju Istre i Kvarnera našlo gotovo pet tisuća navijača. Borbena utakmica zakomplicirala se nakon sat vremena, kada su navijači Rijeke zasuli travnjak bakljama.

Mario Strahonja, jedan od naših najboljih sudaca, a koji se može pohvaliti arbitriranjem na utakmici Lige prvaka između Manchester Uniteda i Otelula na Old Traffordu, upozorio je navijače da će prekinuti utakmicu. Na to je Armada odgovorila s nove tri baklje. Sudac je povukao momčadi u svlačionicu i nakon kraćeg prekida utakmica se nastavila, sve do kobne 70. minute. Istra je povela, a Demoni su pogodak proslavili bakljadom, nakon koje je Strahonja odsvirao kraj.

Slučaj Maksimir

- I bio je potpuno u pravu - smatra delegat Darko Kolesarić, koji otkriva kako je prije povratka na travnjak dežurni spiker na stadionu dobio naputak da upozori navijače kako će u slučaju još samo jedne baklje utakmica biti prekinuta. Domaći suci nedavno su dobili naputak da se striktno drže pravila kada je u pitanju pirotehnika. Tako je na derbiju u Maksimiru Ivan Bebek bio na milimetar od prekida.

- Da je još samo jedna baklja pala, prekinuo bih derbi - rekao je nakon utakmice Bebek. Mnogi su se na Aldu Drosini pitali zašto sudac nije inzistirao na pražnjenju tribine i zašto nije tražio suglasnost policije...

Iz razgovora s osobama iz sudačkog miljea saznajemo kako je Strahonja možda mogao pružiti još jednu priliku da se utakmica nastavi. Jer, pravilnik poznaje tri stupnja reakcije u slučaju rasizma i uporaba pirotehnike. Prvo je upozorenje preko razglasa i kratki prekid. Potom odlazak nogometaša u svlačionicu na nekoliko minuta, a ako se nastavi s pirotehnikom, utakmica se prekida.

Igra se nova utakmica?

Kakav će biti epilog ove priče? Delegat tvrdi da se dvoboj neće registrirati s 1-0 za Istru, s obzirom da nije odigrano 70 posto utakmice. Pitanje je i kako utvrditi tko je glavni krivac za prekid, s obzirom da su prvi prekid izazvali navijači Rijeke, a drugi Demoni. Čini se kako će najpravednije biti da se igra ponovno i to pred praznim tribinama. Neslužbeno doznajemo da je već postignut načelni pristanak obje momčadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:12