PERNIČKA ODNIO POBJEDU

Češki 'gospodar rata' oslobođen optužbe za prodaju sustava S300

U Češkoj je Pernička paralelno 12 godina dokazivao kako s trgovinom oružjem nema veze te na kraju, koliko god to nevjerojatno zvučalo - u tome i uspio

Petr Pernička, međunarodni trgovac oružjem koji, prema vlastitim riječima, stoji iza nabave raketnog sustava S-300 Hrvatskoj i koji na zagrebačkom Općinskom sudu protiv države uz pomoć svojega poslovnoga partnera Zvonka Zubaka vodi spor u kojemu za taj sustav potražuje 200 milijuna USD s kamatama, u postupku u češkom gradu Liberecu oslobođen je optužbi da je trgovao tim raketnim sustavom. I dok je Pernička na zagrebački Općinski sud donosio gomilu dokumentacije kojom se trudio dokazati kako je upravo on osoba koja je u RH tijekom Domovinskog rata dopremala oružje u namjeri da dokažedug države prema njemu,državno odvjetništvo u češkom Liberecu 12 je godina neuspješno pokušavalo dokazati da Pernička jest međunarodni trgovac oružjem.

Naoružao Hrvatsku

Da bi stvar bila apsurdnija, Pernička je dva puta dolazio osobno svjedočiti na zagrebački Općinski sud i u oba je slučajau svom iskazu pod kaznenom odgovornošću tvrdio da je on u Hrvatsku dopremio de facto čitavo ratno zrakoplovstvo, dakle avione MiG-21, helikopterske topovnjače Mi-24, ali i gomilu drugog pješačkog naoružanja vrijedne oko 100 milijuna dolara.Posljednji put na sud u Zagreb došao je prošlog ljeta, kada je donio potvrdu iz koje proizlazi da mu je bivši ministar obrane Gojko Šušak 1996.priznao dug od 200 milijuna dolara za sustav S-300.

- Moja je tvrtka 1993. Hrvatskoj dobavljala vojne zrakoplove i prateću opremu, obučavala posade zrakoplova, te su nam se ti poslovi plaćali, iako često s određenim kašnjenjem - tvrdio je Pernička na sudu u Zagrebu. U Češkoj je pak Pernička paralelno 12 godina dokazivao kako s trgovinom oružjem nema veze te na kraju, koliko god to nevjerojatno zvučalo - u tome i uspio.

Žrtva zavjere

- Moja se tvrtka nikada nije bavila nedozvoljenom trgovinom - tvrdio je na sudu u Liberecu.

Naime, 2001. protiv njega je podignuta optužnica koja ga tereti da je 1998.u Sjevernu Koreju pokušao prabaciti 6 MiG-ova 21,ali i da je raketni sustav S-300 pokušao krajem devedesetih prevesti iz Hrvatske u Iran.

Potonje pokrijepljuje dokumentacija koju je Vladimir Zagorec dostavio Saboru kad je napustio dužnost pomoćnika ministra obrane 2000. godine. Naime,vidljivo je da su ljudi iz Winsley Finance Limiteda krajem devedesetih pokušali sustav S-300 izvući iz RH te ga preprodati trećoj zemlji, tvrdeći da sustav nikada nije bio plaćen. Zagorec je na osnovi njihovih zahtjeva viπeputa od ministara obrane, nnajprije Pavla Miljavca, a zatim i Joze Radoša tražio da se sustav vrati dobavljaču,dakle Winsley Financeu, odnosno Pernički. No informacija da bi jedan od najmoćnijih protuzračnih sustava mogao završiti u Iranu dovela je do diplomatskih pritisaka SAD-a.

Sustav nikada nije vraćen dobavljaču, a prema nekim informacijama prije sedam godina navodno je i prepušten SAD-u.

Bez željenog efekta

Po svemu sudeći,oslobađajuća presuda za Perničku sada je konačna, no što ona znači za Hrvatsku? Zapravo ne puno.Pernička je, naime, u postupku u Češkoj imao drukčiji procesni status - bio je optuženik. Kao optuženik mogao je u svojoj obrani tvrditi što je god htio, a da mu nitko ne može prigovoriti da nije govorio istinu. Kao svjedok pak morao je govoriti istinu.

Perničkin partner Rothaichner donio je V. Zagorcu dragulje

Osim kroz spor o sustavu S-300 hrvatska je javnost o Pernički mogla čuti i na suđenju Vladimiru Zagorcu u slučaju “dragulji”.Kako je utvrđeno sudskom presudom, upravo je Perničkin partner Josef Rothaichner osoba koja je Zagorcu donijela dragulje vrijedne 5 milijuna dolara, a zbog čijeg je prisvajanja bivši prvi čovjek hrvatske vojne logistike završio u zatvoru. Rothaichner,koji je na suđenju Zagorcu nesupješno pokušao pomoći okrivljeniku tvrdeći da mu nikada nije donio dragulje, rekao jeda on jest dolazio u Zagreb tijekom rata, no da je samo bio kurir za Perničku.

Zagorec je pak nekoliko godina prije, svjedočeći u postupku za S-300, priznao postojanje duga od 200 milijuna dolara tvrdećida dobavljaču ništa nije plaćeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:27