BRAK ZA SVE

HOMOSEKSUALCI ĆE MOĆI USVAJATI DJECU Nakon 109 sati žestoke rasprave Francuzi izglasali zakon o braku istospolnih parova

U ožujku zakon treba potvrditi gornji dom francuskog parlamenta, a za tad su najavljeni i prosvjedi

PARIZ - Nakon 109 sati žestoke rasprave i gotovo 5000 amandmana francuski su parlamentarni zastupnici u Nacionalnoj skupštini konačno glasali o povijesnom obiteljskom zakonu, popularno nazvanom “brak za sve”, koji će istospolnim zajednicama u Francuskoj, osim braka, omogućiti i usvajanje djece.

Konačni rezultat bio je 329 glasova za zakon i 229 protiv.

Nakon zastupnika u Nacionalnoj skupštini, u ožujku bi zeleno svjetlo zakonu trebali dati i francuski senatori, odnosno gornji dom parlamenta. Riječ je o zakonu koji je podijelio ne samo glavne političke stranke u Francuskoj, već i građane.

Iako većina građana nema ništa protiv braka istospolnih parova, više od 60 posto i dalje ih ne podržava u njihovu pravu da usvajaju djecu.

Veliki masovni prosvjedi u organizaciji francuskih antigay pokreta, crkvenih udruga i stranaka koje su iskazale protivljenje novom zakonu, koji je jedno od temeljnih predizbornih obećanja socijalističkog predsjednika Françoisa Hollandea, najavljeni su za 24. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:29