SUKOB OKO INE

JASNA PORUKA MAĐARA 'Jako smo dobro pripremljeni i vjerujemo da imamo snažnu poziciju'

Više je hrvatskih vlada pokušavalo promijeniti ugovor kojeg je potpisala vlada tadašnjeg premijera Ive Sanadera
 Ranko Suvar / CROPIX

ZAGREB - Mađarska naftna tvrtka MOL u subotu je poručila da je "dobro pripremljena" i vjeruje da ima "snažnu poziciju" u arbitraži, iako nema saznanja da je Hrvatska dan ranije pokrenula arbitražni postupak pred UN-ovim Povjerenstvom za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi (UNCITRAL).

"Nismo obaviješteni ni o kakvom arbitražnom postupku hrvatskog pregovaračkog tima. Međutim, pripremljeni smo jako dobro i vjerujemo da, što se arbitraže tiče, imamo snažnu poziciju", stoji u odgovoru mađarske kompanije Hini.

Hrvatska je u petak, samo dan nakon što je objavljeno da su hrvatska vlada i dužnosnici MOL-a na sastanku u Zagrebu zabilježili napredak u pregovorima, odlučila pokrenuti arbitražu pred UNCITRAL-om jer želi poništiti dijelove dioničarskog ugovora iz 2009. koji je MOL-u omogućio kontrolu nad hrvatskom tvrtkom i preuzimanje Ininog plinskog biznisa.

MOL dodaje da će se pregovarački proces s hrvatskom stranom nastaviti te da će MOL "nastaviti razvijati Inu sukladno poslovnim planovima kako bi postala još stabilnija i konkurentnija".

Hrvatski udio u Ini iznosi 44,84 posto, dok udio MOL-a iznosi 49,1 posto. Mađarska kompanija je prvi put kupila Inu 2003. godine, a svoj udio je povećala ugovorom iz 2009. godine.

Više je hrvatskih vlada pokušavalo promijeniti ugovor kojeg je potpisala vlada tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Sanader je 2012. godine nepravomoćno osuđen za mito i zloporabu vlasti u slučaju Ine, a Hrvatska je izdala i međunarodni uhidbeni nalog za predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija.

Sanader je na presudu uložio žalbu, a MOL negira bilo kakve nezakonite radnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:18