ODLUKA SUDA

NA SUĐENJU ZA AFERU PLANINSKA VIŠE OD 30 SVJEDOKA Među njima su i Jadranka Kosor i Petar Čobanković!

ZAGREB - Na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Planinska trebalo bi svjedočiti više od 30 svjedoka, među kojima i bivša premijerka Jadranka Kosor i bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković koji je priznao malverzacije pri preprodaji zgrade i nagodio se s USKOK-om.

Bivši članovi Sanaderove vlade trebali bi odgovoriti jesu li odluku o kupnji zgrade u Planinskoj za potrebe Čobankovićeva ministarstva 2009. donijeli pod pritiskom tadašnjeg premijera.

Jasna Smiljanić, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda koja će voditi postupak danas je na pripremnom ročištu usvojila sve dokazne prijedloge USKOK-a, dok će o nekim prijedlozima Sanaderove obrane odlučiti naknadno.

Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković izjavila je da su zatražili novo vještačenje procjene zemljišta te predložili saslušanje četvero novinara koji su pisali da je suoptuženi Stjepan Fiolić novac od prodaje zgrade u Planinskoj potrošio na izgradnju kuće, a ne dao bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a, kao što stoji u njegovom iskazu priloženom među USKOK-ovim dokazima.

Fiolić je takav iskaz navodno dao istražiteljima, no kako toga nema u spisu obrana traži svjedočenje novinara jer vjeruje da oni nisu izmislili tu priču.

Ne znamo da li je riječ o manipulaciji iskazima ili je Fiolić iskaz na neki zahtjev povukao, kazala je Sloković.

Fiolićev branitelj Ante Madunić rekao je da to nije istina, te potvrdio da će se o eventualnom saslušanju novinara odlučiti tijekom suđenja koje bi trebalo početi 17. travnja. Iako je priznao krivnju, Fiolić se nije nagodio jer se s USKOK-om razišao oko visine štete koju bi morao nadoknaditi. No, njegov branitelj očekuje da će sud kod izricanja presude cijeniti njegovo priznanje.

Uz Fiolića i Sanadera, kojeg se tereti da se okoristio preprodajom zgrade u Planinskoj ulici i zakinuo državni proračun za najmanje 26,4 milijuna kuna, na optuženičkoj klupi će se naći i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka vrijednost zgrade i zemljišta procijenila na nerealno visok iznos pa je ukupna cijena koju je platilo Čobankovićevo ministarstvo povećana za više nego dvostruko, na 79,9 milijuna.

Čobankovića je sud na temelju sporazuma s USKOK-om osudio na jednogodišnju zatvorsku kaznu koja je zamijenjana radom za opće dobro. Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo jučer je prihvatilo njegovu ostavku koju je najavio odmah nakon presude.

Sanader, kao i u svim dosadašnjim postupcima protiv njega, tvrdi pak da je žrtva montiranog procesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:55