AUTOMATSKI ŠALJU SMS

Falsifikati najpopularnije aplikacije i igre za smartphone: Oprez! LAŽNI Instagram i Angry Birds stvaraju velik trošak na mobitelu

Kada se instaliraju na uređaj s Androidom, automatski šalju SMS-ove na posebno tarifirane brojeve, čime autorima donose zaradu, a korisnicima povećavaju mjesečni račun

Vlasnici smartphonea s Androidom posljednjih su dana u opasnosti da svojim mobilnim uređajem generiraju golem trošak ako na njima, umjesto originalnih, pokrenu lažne aplikacije. Pojavile su se, naime, falsificirane verzije Instagrama, uvjerljivo najpopularnije aplikacije za smartphone, ali i Angry Birds Sapacea, posljednjeg nastavka najpopularnije igre za mobilne uređaje i računala.

Kao nagradna igra

Ako korisnici pokrenu lažne aplikacije, njihov će mobilni telefon početi slati SMS-ove na posebno tarifirane brojeve koji su, dakako, znatno skuplji od običnih SMS-ova. Korištenje takvih brojeva je uobičajeno za raznorazne nagradne igre, no u trenutku kada se slanje poruka na njih odvija bez znanja korisnika, postaje dvojbeno legalno. Ipak, bez obzira je li poruka poslana svjesno ili nesvjesno, vlasniku takvih brojeva donosi zaradu, a pošiljatelju povećava mjesečni račun.

Lažni Instagram i Angry Birds Space nisu se baš sada pojavili slučajno. Instagram je, naime, dugo bio dostupan isključivo vlasnicima iPhonea, dok su ga korisnici smartphonea s Android OS-om mogli instalirati na svoje uređaje prvi put tek prije desetak dana, kada je objavljena verzija te aplikacije za ovu platformu. Zbog velikog i dugog očekivanja, navala na Instagram za Android je bila velika te je downloadan više od 5 milijuna puta u prvih nekoliko dana dostupnosti.

Zbog tako velikog interesa mnogi su napredniji korisnici odlučili izbjeći korištenje Google Playa (pandan App Storeu za Android) te instalirati Instagram zaobilaznim putem, a upravo je to jedini način kako se na smartphoneu može naći lažna, maliciozna aplikacija. Ista stvar dogodila se i s Angry Birds Spaceom - taj, po mnogima ponajbolji nastavak najpopularnije elektroničke igre svih vremena također je postao dostupan tek nedavno, pa su autori lažne verzije iskoristili golem interes korisnika da ju plasiraju mimo Google Playa.

Rigorozniji sustavi

Vlasnici iPhonea, smartphonea s Windows Phoneom i svih ostalih uređaja koji ne koriste Android OS osigurani su od ovakve opasnosti, ponajprije zbog toga što su operacijski sustavi koje koriste daleko rigorozniji prema tome što će sve dopustiti aplikacijama da izvršavaju bez znanja korisnika.

Kako do originala

Iako je i na druge uređaje moguće instalirati aplikacije mimo službene trgovine za nabavu softvera, to čini premalen broj korisnika da bi autorima malicioznih programa bili zanimljivi. Vlasnici uređaja s Androidom izbjeći će generiranje neželjenog troška tako da instaliraju aplikacije isključivo korištenjem Google Playa - na taj način će sigurno dobiti originalni Instagram i originalne Angry Birds.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:51