TRŽIŠTE BARELA

Cijene nafte nastavile kliziti zbog zabrinutosti u vezi eurozone

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu kliznula je za 70 centi, na 117,98 dolara. U ponedjeljak je je cijena barela pala 2,6 posto, što je najveći jednodnevni postotni gubitak od prosinca lani.
 AP

LONDON - Cijena nafte na londonskom tržištu u utorak su nastavile kliziti naniže, budući da je porast španjolskih troškova zaduživanja potaknuo bojazni investitora da bi to novo žarište krize u eurozoni moglo ugroziti gospodarski rast.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu kliznula je za 70 centi, na 117,98 dolara. U ponedjeljak je je cijena barela pala 2,6 posto, što je najveći jednodnevni postotni gubitak od prosinca lani.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 20 centi višoj cijeni, odnosno po 103,13 dolara.

"Čini se da se stvara nova dužnička kriza u eurozoni. Moglo bi to ozbiljno utjecati na globalna tržišta roba i prognoze rasta", kazao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

S time se slaže i Ben Le Brun iz OptionsXpressa, koji je naglasio da zabrinutost za financijsku stabilnost eurozone utječe na sva rizična ulaganja.

"Ako se nešto ruši u Španjolskoj i Italiji, a te zemlje su prevelike da bi mogle propasti ali i da bi ih se spašavalo, postoji mogućnost da će se stvoriti domino efekt", smatra Le Brun.

Prinosi na 10-godišnje španjolske državne obveznice probile su u ponedjeljak plafon od šest posto po prvi puta od mjeseca prosinca, potičući pritom strahove da četvrto po veličini gospodarstvo eurozone neće uspjeti ostvariti ciljani deficit i neće udovoljiti zahtjevima skupe pomoći. Danas je Španjolska prodala trezorske zapise, ali uz više prinose, pa se s nestrpljenjem očekuje i njezina aukcija obveznica u četvrtak.

Napetost se širi i na Italiju, budući su ulagači zabrinuti da bi spašavanje tog velikog gospodarstva bilo nepodnošljiv pritisak za eurozonu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 116,98 dolara , što znači da je bila 2,12 dolara viša nego posljednjeg dana u prošlom tjednu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:54