MINISTRICA O ODNOSIMA SA SARAJEVOM

Vesna Pusić: 'Cilj ove Vlade je da Hrvati iz BiH tamo i ostanu'

ZAGREB - Ulazak Hrvatske u Europsku Uniju imat će pozitivan utjecaj na cijelu regiju jugoistočne Europe koja će time i sama biti korak bliže EU, ocijenila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u intervjuu koji je jučer objavio sarajevski Dnevni avaz.

Pusić je istodobno naznačila da se ubrzano rješava pitanje uređenja pograničnog prometa s Bosnom i Hercegovinom.

Ratifikacija ugovora

- Hrvatska neće regiji okrenuti leđa niti će otići. Upravo suprotno, s Hrvatskom u EU cijela će regija biti jedan korak bliže Bruxellesu i EU. Otvaraju nam se također mogućnosti boljeg iskorištavanja europskih fondova za prekograničnu suradnju, što je vrlo važno, posebice u ovom razdoblju gospodarske krize i smanjenih direktnih investicija - rekla je Pusić.

Komentirajući pitanje uređenja granica s BiH, rekla je kako drži da bi u parlamentima Hrvatske i BiH trebalo ratificirati međudržavni sporazum koji su prije 13 godina potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. Konstatirala je da se u suradnji s EU traži najbolje rješenje za prolaz kroz Neum i za pristup BiH luci Ploče.

Slobodni promet

Podsjetila da je potrebno uskladiti niz pitanja koja će dovesti do najboljeg rješenja za obje zemlje, o čemu će ovisiti i to hoće li hrvatski teritorij preko Neuma biti spojen mostom, koridorom ili trajektima. Istaknula je da je bez obzira na to uglavnom dogovoren režim prolaska kroz Neum od 1. srpnja i on će biti dio cjelovitog rješenja.

Pusić je istaknula da Hrvatska neće koristiti bilo kakva otvorena pitanja da bi zaustavila BiH na putu prema članstvu u EU ili NATO-u.

Komentirajući unutarnjopolitičke odnose u BiH, rekla je da se mora osigurati ravnopravna zastupljenost Hrvata na svim razinama vlasti sve dok je na snazi princip etničke reprezentacije.

- Oni ne smiju biti getoizirani niti marginalizirani - izjavila je ministrica Pusić.

Dugogodišnja politika

Ocijenila je da je u proteklih 20 godina politika koja je dolazila iz Hrvatske “često štetila Hrvatima u BiH patronizirajući sestrinske stranke u susjednoj državi”.

- Naš cilj je da Hrvati i dalje ostanu živjeti i raditi u BiH, a da kroz prirodnu vezu s Hrvatskom transferiraju znanje, iskustva i reforme koje će ubrzati napredovanje BiH prema članstvu u Europskoj uniji - rekla je ministrica Vesna Pusić, potičući političare u BiH da sami pokušaju postići dogovor o reformi ustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:25