SPLIT NEĆE U STEČAJ

KERUM SHOW Gradonačelnik uplatio 100.000 kuna i natjerao sve svoje vijećnike da uplate još po 10.000 kuna za Žute

Grad Split ipak nije dopustio da se raspadne još jedna gradska relikvija
Split, 021211.Danas je na splitskom kotaru Mejasi polozen kamen temeljac za najveci trgovacki centar u Dalmaciji, Mill of Split, investitora Tulipan grupe. Kamen temeljac polozio je gradonacelnik Splita Zeljko Kerum zajedno sa clanom uprave Tulipan grupe, Jurgenom Steineckom i njegovim suradnicima.Na fotografiji gradonacelnik Splita Zeljko kerum daje izjavu za novinare.Foto: Mario Todoric / CROPIX
 Mario Todorić / CROPIX

KK Split neće u stečaj, Grad Split ipak nije dopustio da se raspadne još jedna gradska relikvija i da košarkaški klub, koji je bio triput prvak Europe, završi u ropotarnici povijesti gdje je završio njegov nekadašnji sponzor, Jugoplastika.

Grad se obvezao da će pronaći deset milijuna kuna da spasi klub s Gripa.

Model je sljedeći: nakon što je već uplatio milijun kuna u prvom krugu, Grad Split će kupiti još tri milijuna kuna dionica te će imati u rezervi dodatna tri milijuna kuna ako se klub ne dogovori sa sadašnjim vjerovnicima da oni svoje dugove pretvore u dionice.

Također, u gradskom budžetu osigurano je još četiri milijuna kuna za financiranje kluba u 2013. godini.

Sve skupa, tih deset milijuna kuna riješit će sva dugovanja KK Split, odblokirat će račun i pružiti šansu Nikoli Vujčiću i društvu da postave klub na zdrave noge. Rok je početak ožujka sljedeće godine do kad bi cijeli proces trebao završiti.

U presudnom trenutku proradio je razum, gradski vijećnici su kao oko malo čega bili suglasni, 20 za i tek jedan suzdržan glas na temu podrške KK Split.

Naravno da je Nikola Vujčić bio zadovoljan.

- Ovo je velika stvar za klub, ali i velika obveza za sve nas koji radimo u klubu. I svjetlo na kraju ovog tunela u kojem smo dugo bili. Od početka smo osjećali da imamo podršku Grada. Drago mi je da su vijećnici prepoznali to što radimo. Nadam da će na isti način reagirati i vjerovnici. U ovom trenutku najvažnije je da oni odblokiraju račun da možemo isplatiti jednu ili dvije plaće igračima i da tako zadržimo momčad na okupu. Nakon današnjeg dana ja sam veliki optimist - poručio je Vujčić.

Velika je stvar i da je Grad najavio da će KK Split osigurati četiri milijuna kuna za financiranje u 2013. godini.

- To nam je polovica budžeta koji se vrti oko osam milijuna kuna. Na nama je da pronađemo ostatak novca kroz sponzorstva i druge prihode. U klubu smo postavili temelje da to možemo i očekivati u budućnosti - zaključuje Vujčić.

Naravno da je priča o košarci na Gradskom vijeću imala i svoju političku dimenziju. To što se na sjednici pojavio gradonačelnik Željko Kerum dovoljno govori. Kerum je opet bio u formi.

U startu je dao do znanja da će KK Splitu pomoći koliko god bude trebalo. 'Grad Split mora pomoći KK Split kao što je pomogao Hajduku', rekao je Kerum koji je pritom 'oprao' sve one koji su u pretvorbi Žutih sudjelovali na način da im jedini cilj bila vlastita promocija.

- Sramota je da ljudi koji imaju love kupuju po jednu dionicu od 250 kuna. Jasno mi je da građani nemaju love, ali oni koji imaju para trebali bi kupiti 100.000 kuna dionica. Sramota je i da takvi izlaze po novinama. Treba naći odmah nekog da im plati 500 kuna da vrate tu dionicu nazad.

Kerum je prozvao političare, pa tako i SDP-ovca Ivu Baldasara.

- Baldasar, reklama ti u novinama košta 10.000 kuna, a ti si dao 250 kuna. Mogao si dati barem jednu plaću - zaigrao je Kerum svoju igru.

Baldasar je na tu opasku odgovorio da Kerum kao gradonačelnik nije uplatio niti tu jednu simboličnu dionicu pa nema pravo prozivati druge. Na to je Kerumova sestra Nevenka Bečić uzvratila kako je Kerum dao pet milijuna kuna za dionice Hajduka, a Kerum je samo to čekao da poentira u ovoj političkoj igrici u kojoj je postao pravi majstor.

Kerum je poentirao na način da je sa privatnog računa uplatio 100.000 za dionice KK Split, a devetorici svojih vijećnika je naložio da svaki od njih uplati još po deset tisuća kuna. Nemojte ni sumnjati da su oni to bezpogovorno izvršili. Kerum je pokazao da je široke ruke, pomogao je da se u pretvorbi „žutih“ dođe iznosa od dva milijuna kuna, a ostatak će pokriti Grad Split...

Žužulov Split pomogao košarkaše sa 101 dionicom

I RNK Split podržao je KK Split. Kod braće Slavena i Joze Žužula, vlasnika nogometnog prvoligaša iz Parka mladeži simbolika se ispisuje sa brojkom 101, toliko je, naime, godina proslavio RNK Split, a toliko su kupili dionica „žutih“. Šteta da niste stariji, netko je lucidno komentirao, a Žužuli su spretno uzvratili da ima i starijih klubova u gradu.

Brojke u pretvorbi KK Split

7.758.750 kuna - temeljni kapital KK Split

2.000.000 kuna - iznos dosadašnjih uplata u pretvobi, Grad Split plus mali dioničari

3.000.000 kuna - iznos koji će dodatno uplatiti Grad Split

3.000.000 kuna - dug prema vjerovnicima koji bi se u nagodbi trebao pretvoriti u dionice, a u protivnom taj će iznos dodatno uplatiti Grad Split

4.000.000 kuna - iznos s kojim će Grad sufinacirati KK Split u 2013. godini.

8.000.000 kuna - godišnji budžet kluba

Najveći pojedinačni dioničari KK Split

250.000 kuna - Tomislav Mamić

100.000 kuna - Željko Kerum

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:25