PROVJERAVAJU DOKAZE

U potrazi za istinom: 'O trgovini organima na Kosovu razgovarat ćemo s glavnim haaškim tužiteljem Brammertzom'

BEOGRAD - Predsjednik Nacionalnog vijeća srbijanske vlade za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je u četvrtak da će ilegalna trgovina ljudskim organima biti tema razgovora s glavnim haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom tijekom njegova posjeta Srbiji u prvoj polovici listopada.

On je novinarima kazao kako je to pitanje više puta pokretano, ali da "do sada nije bilo razumijevanja, prije svega u međunarodnoj zajednici".

"Mi ne prejudiciramo ishod, nikoga apsolutno unaprijed ne okrivljujemo. Sve što tražimo jest da se utvrdi puna istina i zadovolji pravda", kaže Ljajić.

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević u četvrtak je izjavio kako je moguće da će se pojaviti još svjedoka trgovine organima Srba s Kosova, ali nije htio reći jesu li se neki već javili tom tužiteljstvu. On je novinarima kazao kako očekuje posjet Međunarodnog istražnog tima u povodu navoda o trgovini organima na Kosovu i u Albaniji, koji bi vodio glavni tužitelj specijalnog istražnog tima EU John Clint Villiamson, ali da ga još nitko nije kontaktirao. Dodao je da će međunarodnom istražnom timu biti omogućeno provjeriti sve što je radilo srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine.

Kako u četvrtak prenose beogradski elektronični mediji, glasnogovornik Eulexova specijalnog istražnog tima zaduženog za istragu o trgovini ljudskim organima tijekom rata na Kosovu, Juri Laas, u srijedu je za Deutsche Welle rekao da zbog istrage koja je u tijeku ne može otkriti informacije do kojih je Eulex došao. "Dokazi se temeljito provjeravaju kako bi bili vjerodostojni na sudu, ali o sudskom je procesu još rano govoriti".

Laas je kazao kako u Bruxellesu znaju da je srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine i preko nacionalne televizije objavilo iskaze novog svjedoka u slučaju trgovine ljudskim organima na Kosovu te da tim povodom i oni dobivaju mnogo pitanja. Koja god informacija dođe do nas mi ćemo je podjednako provjeriti, temeljno i neovisno, kazao je Laas dodajući da će se provjeriti svi tragovi bez obzira u kojem smjeru vode.

Komentirajući moguće suđenje optuženima za trgovinu ljudskim organima na Kosovu, o čemu je izravno pitanje postavilo i srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, Laas je rekao kako je još o tome rano govoriti no da bi, u slučaju da do toga dođe, predmet vodili međunarodni suci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:58