SOCIJALIZAM ZA 21. ST.

VENEZUELA PATI OD KRONIČNOG MANJKA WC PAPIRA Vlada naredila vojsci da preuzme kontrolu nad tvornicama

Ova južnoamerička zemlja trenutno pati od nestašice potrošačkih dobara zbog galopirajuće inflacije i teških uvjeta trgovine

Kronična nestašica toaletnog papira je prisilila vladu u Venezueli da pošalje vojne odrede u tvornicu kako bi osigurala da papir bude ravnopravno dostupan svima.

Ova južnoamerička zemlja trenutno pati od nestašice potrošačkih dobara zbog galopirajuće inflacije i teških uvjeta trgovine.

Predsjednik Nicolas Maduro je stoga naredio državnim službenicima zaduženima za reguliranje cijena da naprave inspekciju nad proizvodnim pogonima u tvornicama u Caracasu da bi nadgledali proces produkcije i distribucije toaletnog papira, prije nego kontrolu nad tim pogonima preuzmu jedinice Narodne garde.

Predsjednik Maduro je nakon dolaska na vlast u travnju srezao povlastice uvoznicima, kreirajući pritom nestašice potrošnih dobara, uključujući toaletni papir i maslac.

Kritičari venezuelanske vlasti kažu da nestašica proizvoda u trgovinama u rasponu od papirnatih maramica do mlijeka pokazuje da rigidna kontrola cijena koju provodi socijalistička vlada ne donosi pozitivne rezultate.

Madurov prethodnik i mentor Hugo Chavez je nacionalizirao više od 1.000 kompanija i podružnica velikih svjetskih tvrtki.

Godišnja inflacija u Venezueli se prošlog mjeseca popela na 45.4 posto. U srpnju je bila na 42.6 posto, dok je indeks nestašice proizvoda na policama trgovina dosegnuo 20 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:01