Umire proizvodnja rajčice u Hrvatskoj

Objavljeno: 01.08.2006

KOPRIVNICA - Hrvatska rajčica, povrtnica o čijem blagotvornom djelovanju na zdravlje već i suvremena medicina ispreda legende, na samrtničkoj je postelji i samo je još koja godina-dvije bešćutnosti "najbližih" dijeli od posljednjeg uzdaha.

Tom se poljoprivrednom kulturom zapravo nitko u Hrvatskoj - osim velikih eksport-import mahera - nije ozbiljno ni bavio, ali stvar je funkcionirala dok domaće tržište nije preplavio uvozni pomidor s Dalekog istoka, a Europska Unija uvela stroga pravila uzgoja i za svoje buduće članice.

Danas smo tu gdje jesmo: koprivnička Podravka, najveći prerađivač rajčice, prijeti odlaskom iz Umaga, vlasnik Agrokora Ivica Todorić priznaje da hrvatske hotele i restorane opskrbljuje uvoznom konzumnom rajčicom jer druge i nema, a Ministarstvo poljoprivrede u sezoni žetve i godišnjih odmora ima prečeg posla.

Hrvatska je lani uvezla više od 10.000 tona svježe rajčice, a domaća proizvodnja iz godine u godinu opada: dok je 2001. uzgojeno 74.000 tona, preklani je ta količina, prema neslužbenim podacima, iznosila 50-ak tisuća tona. U Ministarstvu poljoprivrede pak danas upozoravaju kako se u Hrvatskoj godišnje ipak proizvede više od 70 tisuća tona svježe rajčice, a uvozi se samo 12 posto tog povrća. No uzgoj industrijske rajčice ne može pokriti potrebe ni samo jednog prerađivača - Podravke.  

Uvoznici pak trljaju ruke, a kako i ne bi kada za kilogram kineske rajčice plaćaju manje od 50 lipa! Globalni pomidor-divovi ovladali su svijetom. Najveći svjetski proizvođač  rajčice je upravo Kina. Na svaki kilogram hrvatskog paradajza, dakle, Kina proizvede 500 kilograma svojeg.

Kilogram kineske rajčice za industrijsku preradu stoji deset lipa, što bi potpuno uništilo europsku proizvodnju da nije kvalitete i opipljivih subvencija. Italija je najveći europski proizvođač, ali i prerađivač: kilogram talijanske rajčice Podravka, primjerice, plaća 30 lipa, a istarske 72 lipe. U Istri se proizvede najviše rajčice, oko 8000 tona godišnje, a to je i jedino podneblje u Hrvatskoj u kojem postoji organizirana proizvodnja za preradu.

- Podravka će i dalje imati proizvode od rajčice. No hoće li zadržati vlastitu proizvodnju ovisit će isključivo o komercijalnim uvjetima jer tvrtka mora voditi računa o isplativosti proizvodnje i konkurentnosti svojih proizvoda na tržištu - navodi danas Drenislav Žekić, šef Podravkina PR-a.

To bi pak značilo da se uzgoj industrijske rajčice mora podići na barem 30.000 tona godišnje, osigura sustav navodnjavanja i usvoji nov državni program poticaja proizvodnje. Podravka je navodno posredno dala do znanja uzgajivačima i Ministarstvu poljoprivrede da će graditi novu tvornicu u Umagu ako bude dovoljno rajčice, a cijena konkurentna talijanskoj. Dakle, ne više od 30-ak lipa, što je dva i pol puta manje od kilograma istarskog pomidora.

Svojevrsna su opasnost i kvote EU koja priznaje samo zatečeno stanje, a stroga primjena tog pravila značila bi probleme za domaću rajčicu. Industrijska rajčica jedina je povrtna kultura koju EU potiče sa 34,50 eura za tonu i doista čudi zbog čega Ministarstvo ne nastoji povećati površine pod tom kulturom.


Veletrgovine uvoze zbog velike potrošnje

Zbog velike potrošnje rajčica većina zagrebačkih veletrgovina uz hrvatske rajčice počela je prodavati i one iz Makedonje, Turske i Italije. Cijene se kreću između 4 i 10 kuna po kilogramu, a trgovci najavljuju i nova poskupljenja. Većina rajčica koje se prodaju u zagrebačkim veletrgovinama hrvatskog su podrijetla, no kako je potražnja veća od proizvodnje, u Hrvatsku su počele stizati rajčice iz ostalih zemalja. U Ipercoopu su se prije dva tjedna mogle kupiti rajčice samo iz Hrvatske, a trenutno se nude i one iz Makedonije i Italije.

Dario Makovac: Najgore što nam nitko ništa ne govori

Osamdesetak uzgajivača rajčice na području Umaga nimalo optimistički ne gleda na svoju budućnost. Dario Makovac, predsjednika umaške Udruge uzgajivača rajčice Pomidor koja okuplja 18 najvećih uzgajivača, koji proizvedu gotovo 80 posto rajčice u Istri, tvrdi da s njima, na žalost, nitko ne razgovora niti im itko želi otvoreno reći kakva ih sudbina očekuje nakon ovogodišnje berbe.

- Očekivali smo da će za vrijeme održavanja ATP turnira u Umagu čelnici Podravke naći malo vremena da se s nama sastanu. Nažalost, za našu budućnost i budućnost uzgoja rajčice na ovom prostoru nisu našli vremena - s ogorčenjem govori Makovac. Uzgajivači rajčice stoga su, kaže, izgubili sve nade u daljnju, dosad vrlo uspješnu proizvodnju te kulture.

- Najgore je što nam nitko ništa ne govori. Pomoć su nam obećali i ministar poljoprivrede Petar Čobanković i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, ali ni od njih nismo dobili konkretne odgovore. Najtragičnije je ipak što Podravka šuti - rekao je Dario Makovac.

Dodaje da bi im bilo lakše kad bi Podravka definitivno odlučila te glasno i jasno rekla da proizvodnja i uzgoj rajčice u Hrvatskoj više nemaju budućnost. - Onda bismo znali što nas čeka i kako se pripremiti za budućnost. Svi smo mi u uzgoj rajčice puno uložili, kupili najmodernije strojeve koje možemo koristiti samo za njezinu proizvodnju... Kad bismo znali što nas čeka, možda bismo se nekako, u roku od dvije-tri godine, mogli prekvalificirati i raditi neki drugi posao - govori Makovac, koji rajčice uzgaja na površini od deset hektara.  - Dosad smo od uzgoja rajčice sasvim pristojno živjeli - kaže Makovac.

-  Očekujemo da ćemo ubrati 40 tona po hektaru. Ovogodišnji nam je otkup osiguran, po cijeni od 70 lipa za kilogram - kaže Dario Makovac i nastavlja kako se u Italiji rajčica otkupljuje po 30 lipa, ali se razlika od 20 do 30 lipa subvencionira proizvođačima.  - Ako želimo kvalitetnu rajčicu i nastavak proizvodnje, nešto bi se slično trebalo napraviti i kod nas - zaključuje Dario Makovac.      Robert Mihaljević;Silvana Fable;I. Valentić;I. Živko

Broj preporuka: 1

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr