Umjetni kuk s kojim se može igrati i nogomet

Objavljeno: 29.01.2006

Nikola Borecki, pilot Croatia Airlinesa, prije nepunih šest godina na zagrebačkom se aerodromu, uobičajeno, stepenicama popeo do pilotske kabine. Prije nego što je ušao u zrakoplov, naslonio se na ogradu pokretnih stepenica i, zajedno s trošnom ogradom, s visine od 3,5 metara - pao na pistu. Pretrpio je teške ozljede, višestruke prijelome opasne po život, nakon čega su uslijedile mnoge operacije i dugotrajna rehabilitacija.

Prije tri godine vratio se na posao, ponovo je počeo letjeti, ali zdravstvene tegobe nisu posve prestale. Za duljih letova u skučenom cockpitu osjećao je bolove u kuku, stoga se počeo pripremati za još jednu operaciju. No, znajući da je nakon klasične operacije kuka potreban dugotrajan oporavak, a i nakon uspješnog zahvata neminovna su neka ograničenja u kretanju i ritmu života općenito, čekao je na uvođenje nove, po svemu revolucionarne operativne metode, za koju se dugo pripremao prof. dr. Boris Nemec, jedan od vodećih hrvatskih ortopeda i donedavno liječnik bolnice u Lovranu.

Privatna bolnica

Nemec je godinama izučavao engleska iskustva, jer su Englezi prvi počeli primjenjivati tu novu metodu i u praksi je najviše usavršili. Pomno je pratio i stručnu literaturu te redovito sudjelovao na kongresima na kojima se raspravljalo o prednostima novog operativnog postupka i njegovu uvođenju u medicinsku praksu u drugim zemljama. Naposljetku je dr. Nemec ostvario ono o čemu je dugo maštao: u svojoj nedavno otvorenoj privatnoj bolnici u Matuljima, 12. siječnja 2006., uspješno je obavio prvu operaciju kuka tzv. resurfacing metodom (metoda obnove oštećene površine kuka).

Bez trenja i iskakanja

Pilot Nikica Borecki operiran je dan kasnije, u petak, 13. siječnja, a u subotu, 14. siječnja, uz pomoć štaka, i bez pomoći medicinskog osoblja, lagano se kretao bolničkim hodnicima. Za otprilike mjesec i pol bit će u pilotskoj kabini i, nada se, bez ikakvih tegoba nastaviti svoj letački posao.

Dr. Boris Nemec, široj javnosti poznat i kao liječnik hrvatske nogometne reprezentacije, prije nego što se odlučio na primjenu nove operativne metode, u Londonu je asistirao engleskom kolegi s višegodišnjim iskustvom u takvim operacijama. Specijalna bolnica za ortopediju "Dr. Nemec" u Matuljima ima dvije operacijske sale, opremljene sofisticiranim medicinskim uređajima, među ostalim i aparatom kojim se iz operativnog polja usisava pacijentova krv i nakon pročišćavanja vraća u tijelo, tako da nema izvanjske transfuzije. Pacijenti su smješteni u tri komforna apartmana, a atmosfera u bolnici nalik je na kućnu.

Prije desetak godina Englezi su započeli s operacijama kuka posve novom metodom, ugrađujući pacijentu novi tip umjetnog kuka tzv. resurfacing metodom. Nova endoproteza uvelike se razlikuje od prijašnjih, ugrađivanih klasičnom metodom. Više se ne reže vrat i ne odstranjuje glava bedrene kosti kao kod klasičnih operacija kuka, nego se resurfacing postupkom 'brusi' oštećena glava bedrene kosti i na nju se postavlja metalna "kapica", dijametra prethodno precizno određenog na temelju rendgenskih snimaka. U zdjelicu se pak postavlja klasična metalna čašica, a između te dvije specijalne legure nema plastičnog umetka kao na klasičnoj protezi, koji se s vremenom haba i uzrokuje nove tegobe. Nova endoproteza tako je savršeno napravljena da između metalne glave i metalne čašice ni pri najvećim opterećenjima nema nikakvog trenja, a ni opasnosti od iskakanja iz ležišta.

Krom i kobalt

Riječ je o vrlo sofisticiranom umjetnom kuku, koji pacijentu nakon rehabilitacije omogućuje ne samo najnormalniji život i kretanje, nego i igranje nogometa, tenisa, vožnju biciklom, trčanje, skijanje, planinarenje itd. To je osobito važno kod mladih i aktivnih ljudi oboljelih od atroze kuka ili nekroze glave bedrene kosti, koji će se nakon operacije vratiti u normalan život bez ograničenja. Pacijenti operirani klasičnom metodom i nakon uspješnih operacija i dugotrajnih rehabilitacija bili su prisiljeni na pojedina ograničenja u svakodnevnom životu. Novi tip endoproteze, izrađen od legure kroma i kobalta, najviši je domet "precizne mehanike" u službi medicine: metalna kapica postavljena na izbrušenu glavu kuka, u bedrenu kost pričvršćena samo manjim "štiftom", izravno se, "metal na metal", dodiruje s metalnom čašicom umetnutom u zdjelicu. Jedan je od uzroka oštećenja kuka aseptička nekroza glave bedrene kosti. Riječ je o odumiranju glavice kuka: zbog oštećenja krvnih žila dolazi do poremećaja u cirkulaciji i počinju odumirati stanice, uslijed čega se javljaju ciste, a glavica se deformira. To uzrokuje bolove i otežano kretanje. Ako se aseptička nekroza pravodobno dijagnosticira, metodom resurfacinga moguće je potpuno otkloniti tegobe, a u najtežim slučajevima uvijek preostaje i klasična operativna metoda. Pacijenti kojima je kuk operiran starom metodom nisu mogli sjediti na niskom stolcu, prekrižiti noge ili se sagnuti u čučanj, a još manje pomišljati na neke rekreativne ili sportske aktivnosti koje bi prouzročile iščašenje kuka.

Oni pak koji su operirani novom metodom, potvrđuju engleska iskustva, tri puta se brže rehabilitiraju i nemaju nikakvih ograničenja u kretanju. Liječnički tim dr. Nemeca računa da bi, uz sve ostale operacije, mogao obaviti četiri operacije kuka resurfacing metodom na tjedan.

Poslije operacije šoping

U timu dr. Nemeca, koji je u tridesetogodišnjoj karijeri napravio oko 8000 operacija, deset je ljudi, a uz njega je najvažniji anesteziolog dr. sc. Damir Štifanić, specijalist s osmogodišnjim iskustvom na kardiokirurgiji Kliničkog bolničkog centra u Ljubljani, jedini koji je položio europski ispit za anesteziologiju.

- U ovoj bolnici raspolažemo svim najsuvremenijim uređajima i opremom potrebnom za ovu vrstu operacija. To jamči kvalitetu medicinske usluge, a nama liječnicima umnogome olakšava i ubrzava rad. I što je najvažnije, pacijenti iz ove ustanove odlaze s čvrstim uvjerenjem da će im se život promijeniti nabolje, na što ih upućuju iskustva njihovih prethodnika - kaže dr. Štifanić.

Nove operativne metode potrebu za boravkom u bolnici skraćuju na minimum: nakon operacije križnog ligamenta drugi se dan pacijenti otpuštaju na kućni oporavak, a nakon atroskopskog zahvata na menisku kući se odlazi već nakon dva sata. Čak i nakon operacije kuka boravak u bolnici ne traje dulje od nekoliko dana, nakon čega slijedi fizikalna terapija u specijaliziranim ustanovama.

Zagrepčanka Margareta Sever (30) u dobi od osam godina doživjela je prometnu nesreću u kojoj joj je oštećen lijevi kuk, što je bitno utjecalo na kvalitetu njezina života. Od tada sve do danas ova inženjerka aeroprometa otežano se kretala i trpjela bolove. Napokon se, kad je čula za novu operativnu metodu, odlučila na operaciju u Bolnici "Dr. Nemec". Kao i pilot Borecki, već se sutradan nakon operacije osovila na noge i uz pomoć štaka počela lagano kretati. Osam dana nakon operacije otišla je u šoping.

Nadam se da će mi ovaj zahvat promijeniti život

- Noga mi je bila kraća 2,5 centimetra, što mi je stvaralo velike teškoće u kretanju, osobito pri penjanju i spuštanju po stubama. No, nisam se mogla odlučiti za klasičnu operaciju, čekala sam 22 godine i sada sam se, zahvaljujući doktoru Nemecu i njegovoj primjeni nove metode, podvrgnula zahvatu za koji se nadam da će mi potpuno promijeniti život. Vjerujem da ću napokon moći normalno hodati, bez šepanja i bolova, a nadam se i da ću su moći baviti nekim sportovima, što mi je dosad bilo posve nezamislivo - kaže Margareta Sever.


Željko Žutelija

Broj preporuka: 86

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr