DUGI PETAK NA LENUCIJEVOJ POTKOVI

'SVJETLONOŠE LUCIFERI' Moderna galerija predstavlja rijetko izlaganu sliku iz 1929.

 Goran Vranić
"U fokusu" je novi ciklus izložbi iz fundusa Moderne galerije s rijetko izlaganim djelima koja su gotovo nepoznata javnosti, a nabavljena su na prvim izložbama 1934. i 1935.

ZAGREB - Moderna galerija u sklopu manifestacije Dugi petak na Lenucijevoj potkovi, kada je s povoljnijom cijenom ulaznica otvorena do 22 sata navečer, uz stalni postav ovog će petka predstaviti sliku "Svjetlonoše Luciferi" iz 1929. bugarskog slikara Georgesa Papazoffa, kao prvu u nizu svog novog izložbenog projekta "U fokusu".

"U fokusu" je novi ciklus studijskih izložbi Moderne galerije kojim se ukazuje na posebno važna djela iz galerijskog fundusa koja su vrijedna, a rijetko izlagana i gotovo nepoznata javnosti, a nabavljena su na prvim izložbama održanima 1934. i 1935. u Vranyczanyjevoj palači, domicilnom prostoru Moderne galerije.

Projekt je počeo predstavljanjem slike Geogesa Papazoffa, jednog od najvažnijih protagonista nadrealističkog pokreta, a najesen slijedi predstavljanje dviju slika Fransa Masereela, belgijskog slikara koji je uglavnom djelovao u Francuskoj, koje su muzejski obrađene i temeljito restaurirane.

Do 10. rujna u Modernoj galeriji može se razgledati cjelovit stalni postav "Hrvatska likovna umjetnost 19. - 21. stoljeće", koji predstavlja više od 750 antologijskih djela slikara, kipara, medaljara i djela umjetnika novih medija koja svjedoče o vrhuncima hrvatske likovne umjetnosti od 19. stoljeća do danas.

Moderna galerija - dio stalnog postava (foto: Goran Vranić)

U postav je uvršten širok raspon umjetnika, od modernih klasika, Vlaha Bukovca, Mate C. Medovića, Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, kipara Ivana Meštrovića, Frana Kršinića i Branislava Deškovića do suvremenih velikana kista, dlijeta i novih medija i djela pejzažnog, figuralnog i apstraktnog slikarstva, portretne i animalističke plastike te konceptualne umjetnosti, umjetničke fotografije i video-arta.

Više problematski, nego kronološki postav u skladnoj kohabitaciji različitih izričaja donosi sve važne pojave, pokrete i pojedince koji su gradili moderni nacionalni povijesno-umjetnički profil, zaključno s majstorskim djelima suvremenih autora koja afirmiraju hrvatsku likovnu umjetnost na europskoj sceni.

Od otvorenja prije više od osamdeset godina za fundus Moderne galerije prikupljeno je više od 9800 djela, što je najbogatija zbirka hrvatske likovne umjetnosti novijega doba.

Dugi petak na Lenucijevoj potkovi zajednički je projekt triju muzeja smještenih u krugu nekoliko stotina metara, Umjetničkog paviljona, Arheološkog muzeja i Moderne galerije, koji traje od veljače ove godine i u sklopu kojega je cijena ulaznica deset kuna, a radno vrijeme produženo do 22 sata. Prva dva tijekom tijekom ljetnih mjeseci pauziraju u toj akciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:36