MINISTARSTVO JE SVE DOZNALO OD DVIJU MAJKI

OTKRIVAMO Ozbiljni propusti u slučaju droge u ugostiteljskoj školi: Ravnateljica je tajila da su se učenici drogirali

Iako tvrdi da je postupila bez odgode, škola je nadležne institucije o incidentu obavijestila znatno kasnije
 Admir Buljubašić/Boris Kovačev/CROPIX

Napravila je ono što bi trebao svatko u takvoj situaciji. Predala je razrednici paketić s drogom koju joj je na satu nudio kolega iz razreda, rekla joj je tko joj je tu drogu dao, priznala tko je sve drogu na satu konzumirao. Sljedeći dan, 12. listopada ove godine, razrednica i pedagogica javno su je pohvalile pred cijelim razredom.

Moram napustiti školu

Svi su je učenici iz razreda isti trenutak zamrzili. Prijetili su joj smrću u školi, na satu, preko Facebooka. Nekoliko se dana zbog straha nije usudila ići na nastavu, a sada će se iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta - ispisati!

ŠOKANTNA ISPOVIJEST RODITELJA U školi se dila droga. Dječak (15) završio na psihijatriji, nitko ništa ne poduzima!

- Trenutno pišem molbe da prebacim svoje dijete u drugu školu jer se u ovoj više ne osjeća sigurno - rekla nam je u srijedu majka Snježana. Petnaestogodišnji učenik iste te škole koji se dan prije predozirao drogom i završio na psihijatriji u utorak je, nakon 13 dana, prvi put normalno mogao komunicirati s majkom. Priznao joj je da je pušio marihuanu i pojeo sjemenke bunike. Majka još ne zna kada će ga pustiti iz bolnice.

Ravnateljičino vrijeme

I dok su te dvije žene razočarane jer smatraju da ravnateljica Ugostiteljsko-turističkog učilišta Nada Stanić nije pravovremeno reagirala na pojavu droge u školi i na prijetnje smrću, u školi tvrde da su odmah obavijestili sve nadležne institucije.

Kalkulacije s prijavom

“Naglašavamo kako su o svemu bez odgode obaviješteni policija (VI. policijska postaja), Gradski ured za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Centar za socijalnu skrb Trešnjevka, Susedgrad i Sesvete”, pisalo je u priopćenju koje nam je u utorak poslala ravnateljica Učilišta Nada Stanić. Međutim, naši podaci ukazuju na to da je ozbiljno kalkulirala s prijavom. Najbrže je obaviještena policija, i to s odgodom od - dva dana.

Ravnateljica je i 18. listopada nazvala policiju koja je u krugu škole zatekla nekoliko učenika kako puše marihuanu. Međutim, kako nisu mogli utvrditi čija je droga, nitko nije priveden.

U vezi s konzumacijom bunike u policiji ističu da se “utvrđuju elementi drugih mogućih kažnjivih radnji na štetu malodobnih učenika navedene škole”.

Nadležni Centar za socijalnu skrb obaviješten je tek ovaj tjedan da se njihov učenik predozirao drogom.

Nadalje, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport obaviješten je tjedan dana nakon što je učenik završio u bolnici, potvrdio nam je Ivica Lovrić, pročelnik Ureda. Ravnateljica od Gradskog ureda za obrazovanje nije zatražila nikakvo postupanje, pa je Grad samoinicijativno od policije zatražio da pojača nadzor nad Učilištem.

Isto tako, škola nije promptno obavijestila ni Ministarstvo nego je ono sve doznalo od dviju majki.

- Zahvaljujem roditeljima koji su u ovom slučaju vrlo brzo i odgovorno reagirali, a sve u vezi s postupanjem škole i ravnateljice ispitat će nadležne službe MZOS-a i nakon toga donijeti adekvatnu odluku.

Zakazao sustav?

Najgore je bježati od stvarnosti i negirati problem - izjavio nam je ministar prosvjete Željko Jovanović. Načelno je dodao da je upravo prikrivanje zloporabe droga u obitelji ili školi pogrešan put.

- Kod nas od prvog kontakta s drogom do početka liječenja prođe i više od 10 godina, a dob prvog kontakta sve je niža (15 godina).

Znači da je sustav zakazao - rekao je Jovanović i dodao da je apsolutno na prvom mjestu uloga škole i obitelji da preveniraju ili najranije moguće otkriju ovisnost. - Naravno, tu je i represivni aparat koji mora najstrože sankcionirati dilere - izjavio je ministar Jovanović.

Prijavio dilanje i dobio - otkaz

Ugostiteljsko-turističko učilište u Utrinama se i prije šest godina našlo u središtu medijske pozornosti. Tada su učenici 4. razreda danima bojkotirali nastavu jer je ravnateljica Nada Stanić dala otkaz njihovu razredniku Ivanu Vuksanu. Otpustila ga je, kako je tada izjavila, jer je najmlađi, ima najmanje staža i zbog nove organizacije rada.

- Ukazivao sam na probleme na Učilištu i za mandata prošlog ravnatelja i sada. Primjerice, tražio sam istragu o dilanju droge pred školom, no nitko nije reagirao. Bilo je još takvih situacija za koje sam mislio da će se promijeniti izborom nove ravnateljice, ali nisu - rekao je tada za Jutarnji list profesor Vuksan.

Iako je prosvjetna inspekcija utvrdila da je omiljeni profesor otpušten protuzakonito, ravnateljica Nada Stanić nije ga odmah vratila na posao. Čekala je pisano rješenje. Profesor Vuksan vraćen je na posao, a učenici su se vratili u školske klupe. ( D. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 08:28