Utvrđena veza narko petorke i droge s broda?

Objavljeno: 09.08.2007

ZAGREB - Poruka Siščanina Igora Dupala da ne može isporučiti 51 kilogram kokaina jer je pao u Grčkoj pokazala se autentičnom i jednim od ključnih dokaza u otkrivanju krijumčarskog lanca trgovaca drogom koji je pao u protekla tri dana.

Osim Dupala, pohapšena su još petorica iz Hrvatske i BiH. Kod njih je pronađena droga vrijedna oko 3 milijuna kuna. Postoji mogućnost da bi razbijanje tog lanca moglo spasiti dubrovačkog kapetana Kristu Laptala koji je već mjesec dana pritvoren u Grčkoj jer je identična količina kokaina pronađena u teretu s njegova broda.

Policija danas nije željela potvrditi vezu sa slučajem Laptalo, ali niz činjenica, pa i šturih policijskih informacija, ipak upućuju na to. Dupalova poruka vremenski se podudara sa zapljenom kokaina s brda Coral Sea u grčkoj luci Egion, a osim toga policija je potvrdila da, osim s austrijskim, surađuje i s grčkim kolegama. Usto, i izvor blizak istrazi tvrdi da za sada sve upućuje na to da je privedena šestorka povezana s kokainom iz Grčke.

U policijskoj istrazi koja se vodila u Hrvatskoj presudnu ulogu odigrao je prikriveni istražitelj koji se infiltrirao u krijumčarski lanac i bio upoznat s Dupalovim porukama da ne može isporučiti kokain. Policija je danas izvijestila da je uhićenjem petorice muškaraca na zagrebačkoj Malešnici u utorak u poslijepodnevnim satima okončana višemjesečna akcija MUP-a na hvatanju skupine koja je krijumčarila drogu iz BiH u Zagreb i zapadnoeuropske zemlje.

Na pitanje novinara da li ih povezuju sa slučajem uhićenja kapetana Laptala i zapljene iste količine kokaina, odgovorili su da za sad nemaju takvu poveznicu. No, isto su tako otkrili i da je kriminalistička obrada tek na sredini, da očekuju da će rezultati biti jači i da će uhićene povezati s još nekim kaznenim djelima.

- Kroz međunarodnu suradnju hrvatska policija i dalje s grčkim kolegama poduzima mjere kako bi rasvijetlila okolnosti zapljene i uhićenja te provodi mjere da bi privela akciju kraju i vidjela ima li poveznica sa slučajem u Grčkoj - rekao je Dražen Rastović iz Odjela kriminaliteta droga iz Ravnateljstva policije. Slučaj je preuzeo USKOK koji će pripremiti zahtjev za istragu protiv krijumčara drogom. USKOK bi također trebao stupiti u kontakt s grčkim tijelima kaznenog progona.

Policija je izvijestila da su osim 33-godišnjeg Dupala uhićeni još i Igor Štajcar (34) iz Siska, Domagoj Rogić (37) iz Zadra te dvojica državljana BiH, Admir Halimanović (22) i Samir Etemović (33).

Na Malešnici je uhićen i šesti muškarac, no policija protiv njega nije podnijela kaznenu prijavu, što upućuje na to da bi mogla biti riječ o prikrivenom istražitelju. Hrvatski policajci su u suradnji s kolegama iz Austrije skupinu krijumčara pratili više mjeseci, a uhićenja su provedena uz pomoć specijalaca. Hvatajući grupu krijumčara policajci su koristili i posebne mjere prisluškivanja, tajnog praćenja, ali i prikrivenog agenta.

Operativci Odjela kriminaliteta droga pretražili su sedam stanova i tri automobila na području Zagreba, Siska i Zadra kojima se koristila uhićena petorka. Zaplijenili su veću količinu droge čija se vrijednost procjenjuje na oko 3 milijuna kuna. Policija je oduzela gotovo pet kilograma heroina, manju količinu kokaina, više od četiri kilograma smjese za miješanje s heroinom te 319 tableta heptanona.

Osim droge, u stanovima su nađena tri pištolja i prigušivač za pištolj, krivotvoreni dokumenti i veći broj mobitela. Policajci su zaplijenili i novac za koji se sumnja da ih je petorka zaradila krijumčarenjem heroina.

Radi se o 17.000 eura i 2400 kuna. Uhićeni Dupalo neko je vrijeme bio pod nadzorom policijskih istražitelja u Hrvatskoj, a njegova poruka od 16. srpnja nepoznatoj osobi da ne može isporučiti 51 kilogram kokaina jer je zaplijenjen u Grčkoj, koju je presreo austrijski Interpol, govori da je bio pod prismotrom i tamošnjih policajaca. Prema tvrdnjama Austrijanaca, Siščanin je i ranije komunicirao s nepoznatim osobama nudeći im heroin i kokain.Kako su trgovali drogom

Dobro organizirana skupina petorice narkodilera udružila se i heroin nabavljala u Bosni i Hercgeovini te ga preprodavala na području Hrvatske. Jedan od uhićenih, Samir Etemović (33), heroin je kupovao od nepoznatog dobavljača na području BiH te ga prenosio do Domagoja Rogića (37) u Zadar. Rogić je heroin potom dopremao u Zagreb i skrivao ga u iznajmljenim stanovima. Dupalo i Štajcar su pronalazili kupce po Hrvatskoj i na narkotržištu zapadnoeuropskih zemalja.

Većina zaplijenjene droge pronađena je u Rogićevom stanu.


IGOR DUPALO: Već tri puta kažnjavan

U Hrvatskoj evidentiran zbog tri kaznena djela, i to krivotvorenja isprava, nedopuštenog držanja oružja i jedne krađe. U Venezueli uhićen zbog sumnje da je krijumčario kokain. Austrijski Interpol ulovio je njegovu SMS poruku u kojoj, nekoliko dana nakon što je kokain otkriven na brodu dubrovačkog kapetana Kriste Laptala, piše da je kokain pao u Grčkoj. Roditelji Igora Dupala danas nisu otvarali vrata stana u Ulici Maka Dizdara.

IGOR ŠTAJCAR: Pet godina bio u bijegu

Drugi uhićeni Siščanin Igor Štajcar ima poduži kriminalni dosje, a policajci su za njim tragali pet godina. Štajcar je evidentiran čak 30 puta, i to zbog pokušaja ubojstva, silovanja, spolnog odnošaja s djetetom, lihvarskog ugovora, međunarodne prostitucije.. Do sada se uspješno skrivao iako je za njim raspisana tjeralica.Na Općinskom sudu u Sisku ima dvije pravomoćne presude. Supruga i kći navodno su same živjele u stanu njegove obitelji u Sisku.

DOMAGOJ ROGIĆ: Jednom osuđen zbog droge

Domagoj Rogić, 37-godišnji Zadranin, zvani Dule, zadarskoj je jedanput je osuđivan zbog droge. Nije oženjen i živi u stanu na katu obiteljske kuće u mjestu Bibinje. U prizemlju žive njegovi roditelji koji su dugo živjeli u Njemačkoj, a s njima je bio i Domagoj. Njegova majka rekla je: - U utorak je otišao u Zagreb. To nije ništa čudno jer on svako malo ode do Zagreba na nekoliko dana. Ne govori nam ništa, pa ne znam čime se bavi.

Obitelj kapetana Laptala u iščekivanju raspleta drame

Tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro danas nije htio spekulirati o tome hoće li i na koji način razbijanje krijumčarskog lanca droge u Hrvatskoj utjecati na rasplet slučaja Laptalo.

- Kapetan Laptalo je nevin i očekujem da će konačno biti pušten iz grčkog zatvora. Osim čvrstih dokaza da je nevin, za njegov slučaj ništa drugo nije važno - uvjeren ja Brazzoduro koji je od samog početka uključen u pokušaje da se na sve raspoložive načine pomogne zatvorenom kapetanu i njegovoj obitelji. Laptalo je danas u sklopu istrage bio u istražnom pritvoru u Egionu, nakon čega su ga opet prebacili u atenski zatvor. Obitelj pritvorenog kapetana također danas nije komentirala uhićenja u Hrvatskoj. Svi se nalaze u Grčkoj i nadaju se pozitivnom raspletu.


Martina Smoljanec, Tina Lakić, Ivanka Toma, Davor Butorac, Dijana Kovačić

Broj preporuka: 0

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr