Utvrđena veza narko petorke i droge s broda?

Objavljeno: 09.08.2007

ZAGREB - Poruka Siščanina Igora Dupala da ne može isporučiti 51 kilogram kokaina jer je pao u Grčkoj pokazala se autentičnom i jednim od ključnih dokaza u otkrivanju krijumčarskog lanca trgovaca drogom koji je pao u protekla tri dana.

Osim Dupala, pohapšena su još petorica iz Hrvatske i BiH. Kod njih je pronađena droga vrijedna oko 3 milijuna kuna. Postoji mogućnost da bi razbijanje tog lanca moglo spasiti dubrovačkog kapetana Kristu Laptala koji je već mjesec dana pritvoren u Grčkoj jer je identična količina kokaina pronađena u teretu s njegova broda.

Policija danas nije željela potvrditi vezu sa slučajem Laptalo, ali niz činjenica, pa i šturih policijskih informacija, ipak upućuju na to. Dupalova poruka vremenski se podudara sa zapljenom kokaina s brda Coral Sea u grčkoj luci Egion, a osim toga policija je potvrdila da, osim s austrijskim, surađuje i s grčkim kolegama. Usto, i izvor blizak istrazi tvrdi da za sada sve upućuje na to da je privedena šestorka povezana s kokainom iz Grčke.

U policijskoj istrazi koja se vodila u Hrvatskoj presudnu ulogu odigrao je prikriveni istražitelj koji se infiltrirao u krijumčarski lanac i bio upoznat s Dupalovim porukama da ne može isporučiti kokain. Policija je danas izvijestila da je uhićenjem petorice muškaraca na zagrebačkoj Malešnici u utorak u poslijepodnevnim satima okončana višemjesečna akcija MUP-a na hvatanju skupine koja je krijumčarila drogu iz BiH u Zagreb i zapadnoeuropske zemlje.

Na pitanje novinara da li ih povezuju sa slučajem uhićenja kapetana Laptala i zapljene iste količine kokaina, odgovorili su da za sad nemaju takvu poveznicu. No, isto su tako otkrili i da je kriminalistička obrada tek na sredini, da očekuju da će rezultati biti jači i da će uhićene povezati s još nekim kaznenim djelima.

- Kroz međunarodnu suradnju hrvatska policija i dalje s grčkim kolegama poduzima mjere kako bi rasvijetlila okolnosti zapljene i uhićenja te provodi mjere da bi privela akciju kraju i vidjela ima li poveznica sa slučajem u Grčkoj - rekao je Dražen Rastović iz Odjela kriminaliteta droga iz Ravnateljstva policije. Slučaj je preuzeo USKOK koji će pripremiti zahtjev za istragu protiv krijumčara drogom. USKOK bi također trebao stupiti u kontakt s grčkim tijelima kaznenog progona.

Policija je izvijestila da su osim 33-godišnjeg Dupala uhićeni još i Igor Štajcar (34) iz Siska, Domagoj Rogić (37) iz Zadra te dvojica državljana BiH, Admir Halimanović (22) i Samir Etemović (33).

Na Malešnici je uhićen i šesti muškarac, no policija protiv njega nije podnijela kaznenu prijavu, što upućuje na to da bi mogla biti riječ o prikrivenom istražitelju. Hrvatski policajci su u suradnji s kolegama iz Austrije skupinu krijumčara pratili više mjeseci, a uhićenja su provedena uz pomoć specijalaca. Hvatajući grupu krijumčara policajci su koristili i posebne mjere prisluškivanja, tajnog praćenja, ali i prikrivenog agenta.

Operativci Odjela kriminaliteta droga pretražili su sedam stanova i tri automobila na području Zagreba, Siska i Zadra kojima se koristila uhićena petorka. Zaplijenili su veću količinu droge čija se vrijednost procjenjuje na oko 3 milijuna kuna. Policija je oduzela gotovo pet kilograma heroina, manju količinu kokaina, više od četiri kilograma smjese za miješanje s heroinom te 319 tableta heptanona.

Osim droge, u stanovima su nađena tri pištolja i prigušivač za pištolj, krivotvoreni dokumenti i veći broj mobitela. Policajci su zaplijenili i novac za koji se sumnja da ih je petorka zaradila krijumčarenjem heroina.

Radi se o 17.000 eura i 2400 kuna. Uhićeni Dupalo neko je vrijeme bio pod nadzorom policijskih istražitelja u Hrvatskoj, a njegova poruka od 16. srpnja nepoznatoj osobi da ne može isporučiti 51 kilogram kokaina jer je zaplijenjen u Grčkoj, koju je presreo austrijski Interpol, govori da je bio pod prismotrom i tamošnjih policajaca. Prema tvrdnjama Austrijanaca, Siščanin je i ranije komunicirao s nepoznatim osobama nudeći im heroin i kokain.Kako su trgovali drogom

Dobro organizirana skupina petorice narkodilera udružila se i heroin nabavljala u Bosni i Hercgeovini te ga preprodavala na području Hrvatske. Jedan od uhićenih, Samir Etemović (33), heroin je kupovao od nepoznatog dobavljača na području BiH te ga prenosio do Domagoja Rogića (37) u Zadar. Rogić je heroin potom dopremao u Zagreb i skrivao ga u iznajmljenim stanovima. Dupalo i Štajcar su pronalazili kupce po Hrvatskoj i na narkotržištu zapadnoeuropskih zemalja.

Većina zaplijenjene droge pronađena je u Rogićevom stanu.


IGOR DUPALO: Već tri puta kažnjavan

U Hrvatskoj evidentiran zbog tri kaznena djela, i to krivotvorenja isprava, nedopuštenog držanja oružja i jedne krađe. U Venezueli uhićen zbog sumnje da je krijumčario kokain. Austrijski Interpol ulovio je njegovu SMS poruku u kojoj, nekoliko dana nakon što je kokain otkriven na brodu dubrovačkog kapetana Kriste Laptala, piše da je kokain pao u Grčkoj. Roditelji Igora Dupala danas nisu otvarali vrata stana u Ulici Maka Dizdara.

IGOR ŠTAJCAR: Pet godina bio u bijegu

Drugi uhićeni Siščanin Igor Štajcar ima poduži kriminalni dosje, a policajci su za njim tragali pet godina. Štajcar je evidentiran čak 30 puta, i to zbog pokušaja ubojstva, silovanja, spolnog odnošaja s djetetom, lihvarskog ugovora, međunarodne prostitucije.. Do sada se uspješno skrivao iako je za njim raspisana tjeralica.Na Općinskom sudu u Sisku ima dvije pravomoćne presude. Supruga i kći navodno su same živjele u stanu njegove obitelji u Sisku.

DOMAGOJ ROGIĆ: Jednom osuđen zbog droge

Domagoj Rogić, 37-godišnji Zadranin, zvani Dule, zadarskoj je jedanput je osuđivan zbog droge. Nije oženjen i živi u stanu na katu obiteljske kuće u mjestu Bibinje. U prizemlju žive njegovi roditelji koji su dugo živjeli u Njemačkoj, a s njima je bio i Domagoj. Njegova majka rekla je: - U utorak je otišao u Zagreb. To nije ništa čudno jer on svako malo ode do Zagreba na nekoliko dana. Ne govori nam ništa, pa ne znam čime se bavi.

Obitelj kapetana Laptala u iščekivanju raspleta drame

Tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro danas nije htio spekulirati o tome hoće li i na koji način razbijanje krijumčarskog lanca droge u Hrvatskoj utjecati na rasplet slučaja Laptalo.

- Kapetan Laptalo je nevin i očekujem da će konačno biti pušten iz grčkog zatvora. Osim čvrstih dokaza da je nevin, za njegov slučaj ništa drugo nije važno - uvjeren ja Brazzoduro koji je od samog početka uključen u pokušaje da se na sve raspoložive načine pomogne zatvorenom kapetanu i njegovoj obitelji. Laptalo je danas u sklopu istrage bio u istražnom pritvoru u Egionu, nakon čega su ga opet prebacili u atenski zatvor. Obitelj pritvorenog kapetana također danas nije komentirala uhićenja u Hrvatskoj. Svi se nalaze u Grčkoj i nadaju se pozitivnom raspletu.


Martina Smoljanec, Tina Lakić, Ivanka Toma, Davor Butorac, Dijana Kovačić

Broj preporuka: 0

ARHIVA ČLANAKA

Na teren se izvelo teško naoružanje. Ima i eksplozija. Ovaj sumanuti video su napravili ''obožavatelji'' Novaka Đokovića.

KLJUČ JE U BOJAMA

JESENSKA DOZA ZDRAVLJA Imamo recept za vas: kako da kišne dane ne provedete uspavani?

Što biste rekli kad bismo vam odali recept da vas kraći i kišoviti dani ne uspavaju?

DOBRO JE ZNATI

PREHRANOM PROTIV UMORA Ovo su namirnice koje će ukloniti konstantan osjećaj umora

Budući da živimo ubrzanim tempom nije slučajno da se kod većine ljudi pojavljuje konstantan osjećaj umora koji se zapravo objašnjava kao mehanizam protiv prekomjerne živčane aktivnosti.

SAVJETI STRUČNJAKA

RAZNOLIKA PREHRANA Liječnici: 'Idealan tanjur trebao bi izgledati ovako...'

Čokolada s velikim udjelom kakaovca izvrstan je antioksidanas, a k tome nas čini i sretnima.

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Dobra hrana | Bestseller | Dodo | Dosi | Gorila | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik

WAZ: Der Westen