TAJNA ELITE

FOTO: Kineski moćnici plaćaju dvojnicima da idu u zatvor umjesto njih? Ove snimke su dokaz...

Korisnici Weiboa, kineske verzije Twittera, naveliko spekuliraju hoće li Bo Xilai, bivši član Centralnog komiteta kineske Komunističke partije, osobno služiti kaznu ako bude osuđen za korupciju, ili će u zatvor umjesto njega – dvojnik.

U Kini ih nazivaju ti-shen ili ding zui, a ljudi dovoljno bogati i moćni znaju ih unajmiti da umjesto njih odsluže kaznu. U slučaju Boa, sumnje su toliko jake da su mnogi na Weibou tražili da vlasti objave fotografiju bivšeg moćnika u zatvoru, a i prije njegova slučaja, o ti-shenu se toliko raspravljalo da vlada cenzurira taj termin na tražilicama na internetu i društvenim medijima već godinu dana.

Bo Xilai (AFP/CCTV)

Bo, bivši guverner Liaoninga za kojeg se spekuliralo da bi mogao postati i član moćnog Stalnog odbora Politbiroa, optužen je da je primio oko 3,5 milijuna dolara mita i pronevjerio oko milijun, kao i da je iskoristio svoj utjecaj kako bi zataškao da je njegova supruga Gu Kailai naručila ubojstvo britanskog biznismena Neila Heywooda.

Žena za koju se tvrdi da nije Kailai, već njezina dvojnica (AFP/CCTV)

I za Gu, koja trenutno služi doživotnu kaznu, spekulira se da je dvojnicu koristila još tijekom suđenja, budući da se žena koja se pojavljivala u sudnici ponašala i izgledala drugačije od onog kako ju je javnost bila navikla vidjeti.

- Gu je izgledala kao da je dobila prilično na težini, a rođaci su bili šokirani jer su tvrdili da njezino lice izgleda dramatično drukčije od onog što su navikli vidjeti", izvijestio je tada New York Times.

Bo Xilai sa suprugom Gu Kailai (lijevo) i ubijeni Neil Heywood (desno)

Jedan je korisnik kineskih društvenih medija tvrdio da zna i kako se njezina dvojnica zove: Zhao Tianyun, stara 46 godina iz Langfanga. No njezino je ime ubrzo blokirano na kineskim tražilicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:51