LJUDSKA PRAVA

Kineski sud potvrdio kaznu od 2,4 milijuna dolara disidentu Ai Weiweiju

Kineske vlasti negirale su da je uhićen zbog aktivnosti za zaštitu ljudskih prava, a njegova obitelj je kazala kako je uhićen jer je kritizirao vlast zbog loše i zakašnjele reakcije nakon potresa u Sečuanu
 AFP

PEKING - Kineski sud potvrdio je u četvrtak odluku o kazni za utaju poreza donesenu protiv najpoznatijega kineskog disidenta Aija Weiweija , u sudskom procesu koji baca još veću sjenu na otprije poznatu lošu reputaciju te zemlje, kada su u pitanju ljudska prava, prenose agencije.

Sud u Pekingu još je u srpnju odbio žalbu Aija Weiweija na kaznu od 2,4 milijuna dolara zbog utaje poreza, u slučaju za koji on tvrdi da je dio kampanje zastrašivanja kojom se želi zaustaviti njegovo kritiziranje vlade.

"Ovaj je sud obična sramota", rekao je Ai, čiji je prošlogodišnji tromjesečni boravak u zatvoru podigao na noge međunarodnu zajednicu. "Sud ne poštuje činjenice niti nam daje priliku da izložimo što želimo, niti vodi računa o pravima poreznih obveznika", rekao je novinarima.

Ai je od Okružnog suda Chaoyang zatražio da uvaži njegovu žalbu na raniju sudsku presudu u predmetu protiv umjetnikove kompanije za dizajn Beijing Fake Cultural Development Ltd.

"Iz ovakve odluke možemo zaključiti da u Kini pravedna sudska odluka ne postoji", rekao je umjetnik i veliki kritičar kineske vlade zbog čega je i "zaradio" ovakvu sudsku presudu.

Ai Weiwei je prije nešto više od godinu dana uhićen pod optužbom za utaju poreza. Kineske vlasti negirale su da je uhićen zbog aktivnosti za zaštitu ljudskih prava, a njegova obitelj je kazala kako je uhićen jer je kritizirao vlast zbog loše i zakašnjele reakcije nakon potresa u Sečuanu. I aktivisti koji podupiru Aija smatraju da se radi o kažnjavanju kritike autoritarne vlade u Pekingu. Sudovi u Kini pod kontrolom su vladajuće Komunističke partije.

Oko 30.000 ljudi novčanim donacijama pomaže Aiju platiti veliku kaznu, a do danas su uspjeli prikupiti više od 8,45 milijuna juana, što je gotovo polovina iznosa koju Weiwei, kako tvrde kineske vlasti i pravosuđe, duguje na ime poreza i globa. Umjetnik je rekao kako sav donirani novac namjerava vratiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:46