Kineski dužnosnik trovanje djece olovom pripisao "grickanju olovaka"

Kineski dužnosnik trovanje djece olovom pripisao "grickanju olovaka"

Kineski lokalni dužnosnik u ponedjeljak je ponudio neobično objašnjenje za povećanu količinu olova u organizmu školske djece i ustvrdio da je razlog "grickanje olovaka", iako istraga pokazuje da krivca treba tražiti u kemijskom postrojenju koje je inspekcija upravo zatvorila.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Postrojenje u okrugu Dapu u južnoj provinciji Hunan zatvoreno je pošto je otkriveno da više od 300 školaraca ima nedozvoljenu količinu olova u krvi, a najvjerojatniji uzrok je onečišćenje okoliša toksičnim tvarima, poput slučaja u Shaanxiju kada je olovom otrovano skoro 1000 djece zbog neispravnog rada talionice.

Međutim, Su Genlin, čelnik mjesne vlade, objašnjenje je potražio u "grickanju olovaka", potpuno smetnuvši s uma da je "olovo" u olovkama u stvari grafit. Svojim nepoznavanjem materije izazvao je salve smijeha i bum kritika na internetu, piše agencija AFP.

"Kako kadrovi partije s tako niskim kvocijentom inteligencije mogu tako nešto govoriti u javnosti", zapitao je blogger Cui Chenghao.

Središnja vlada naredila je istragu kojom je obuhvaćeno ne samo kemijsko postrojenje već i lokalna agencija za zaštitu okoliša.

Munjeviti gospodarski rast Kine stigao je uz vrlo skupu cijenu s obzirom na katastrofalno stanje okoliša i posljedično tome zatrovanu hranu i vodu.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:04