ZLOUPORABA SUSTAVA

Kregar: 'Ovo je povratak u devedesete. Nigdje u svijetu policija ne prati državnog odvjetnika'

Zagreb, 200912.Sabor.Nastavak sjednice Hrvatskog sabora. Zastupnici su na danasnjem nastavku zasjedanja u hitnoj proceduri razmotriti prijedlog zakona o poticanju investicija i unapredjenju investicijskog okruzenja, od kojeg Vlada ocekuje da ce stvoriti pretpostavke za vise kvalitetnih investicijskih projekata i otvaranje novih radnih mjesta.Na fotografiji: Josip Kregar.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Ako je istina da je policija pratila glavnog državnog odvjetnika i osam novinara onda je to povratak u devedesete – izričit je predsjednik saborskog odbora za pravosuđe prof. Josip Kregar. Nema dvojbe, kaže Kregar, da se radi o zlouporabi policijskog sustava. Posebno skandaloznim smatra to što je pod policijskom nadzorom bio i glavni državni odvjetnik.

- Nigdje u svijetu policija ne prati državnog odvjetnika. Jer on je osoba od najvećeg povjerenja zaštite od najvećih pritisaka na nezavisnost pravosuđa. Naime, nezavisno sudstvo ne odnosi se samo na sud koji je posljednji u lancu istrage nego osobito na glavog državnog odvjetnika i na sve one koji pripremaju optužnice – objašnjava Kregar. Posao policije nije, tvrdi, da daje naloge za praćanje državnog odvjetnika, već da oni postupaju po njegovom nalogu. Kregar tvrdi kako otkrivanje otkuda cure podaci iz tajnih istraga nikako ne može biti razlog policiji da prati državnog odvhetika.

- Bajić ne može biti osoba koju se može zakonito istraživati radi otkrivanja tajnih podataka budući da je upravo on osoba koja određuje koji će podaci biti tajni – dodaje. Skandalozno je, smatra Kregar i što su se pod nadzorom policije našli i novinari.

- Jer ako je točno da su praćeni novinari onda se radi o sustavnom pokušaju zataškavanja istine i ozbiljnom ugožavanju prava na širenje informacija i slobodu izražavanja – kaže Kregar.

Za njega nema nikakve dvoje tko je odgovaran za ovu aferu.

- Onaj tko je dao nalog da se ti ljudi prate – naglašava. Nije međutim želio prejudicirati stoji li iza svega Tomislav Karamrko koji je u to vrijeme bio ministar unutranjih poslova.

- Klupko se počelo odmotavati i sigurno će se otkriti tko je dao nalog i tko je odgovoran – procjenjuje Kregar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:24