PISMO PREMIJERU

EBU upozorava slovensku vladu: Shvaćamo da su vremena teška, ali RTV pretplata ne smije se smanjiti!

LJUBLJANA - Europska unija javnih radio-difuznih servisa EBU izrazila je zabrinutost odlukom slovenske vlade da za 10 posto snizi pretplatu koja kućanstva plaćaju za program nacionalne RTV kuće upozorivši na negativne posljedice takve odluke.

U otvorenom pismu premijeru Janezu Janši direktorica EBU-a Ingrid Deltenre izrazila je "krajnju zabrinutost" odlukom njegove vlade da s početkom iduće godine snizi pretplatu, čime bi se, uz očekivani pad prihoda od reklama i tekuću inflaciju, ugrozili programski sadržaji RTV Slovenija te ga pozvala da o odluci ponovo razmisli.

Slovenci bi, naime, pretplatu od siječnja trebali plaćati 11,48 eura mjesečno, što je 1,20 eura manje od trenutne visine RTV pretplate.

Ni u jednoj drugoj europskoj zemlji zadnjih godina nije došlo do smanjenja pretplate za javne servise unatoč gospodarskim teškoćama u europskim zemljama, a nezavisni javni servisi s održivim načinom financiranja od vitalnog su značenja za europska društva i demokraciju, navela je u ime članica EBU-a Deltrene, upozoravajući na probleme koji bi nastali u programskim sadržajima ako bi došlo do smanjenih prihoda iz pretplate.

"Shvaćamo da su teška financijska vremena, ali se se ne smije dopustiti da se gospodarska kriza koristi radi smanjivanja mogućnosti da RTV Slovenija ispunjava svoje poslanstvo, kritički prateći gospodarske i političke događaje te nudeći pluralističke informacije. A smanjivanjem pretplate za 10 posto postiglo bi se baš to", navodi direktorica EBU-a u pismu koji je objavila Slovenska televizija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:59