UPOZORENJE VLADI

EUROPSKA KOMISIJA MILANOVIĆU 'Brzo i bezuvjetno promijenite 'lex Perković'!'

Pisma Vladi, iako potpisana od strane V. Reding, stav su cijele Europske komisije, poručuju iz Bruxellesa

Glasnogovornik Europske komisije Olivier Bailly kazao je danas da Komisija od Hrvatske očekuje brzu i bezuvjetnu promjenu zakona, popularno nazvanog 'lex Perković'.

- Pisma koja je hrvatskoj Vladi poslala povjerenica za pravosuđe EK Viviane Reding jasno traže od Hrvatske da promijeni zakon brzo i bezuvjetno, naglašavam te dvije riječi. Nema određenog roka, no vrlo je jasno za hrvatsku Vladu da mora učiniti brzi korak - kazao je Bailly.

MILJENIĆEVO PISMO REDING 'Vaš stav prema Hrvatskoj ne smatramo pravičnim...'

Također je naglasio da su pisma, iako potpisana od strane Viviane Reding, stav cijele Europske komisije.

- U tome ima našu punu podršku, to mora biti vrlo jasno.

Podsjetimo, Reding je u pismu Vladi istaknula da ako Hrvatska ne reagira brzo na željeni način, EK će razmisliti o uvođenju određenih mjera koje su spomenute u čl. 39 Pristupnog ugovora.

Na pitanje glasnogovorniku EK Baillyju u kojem smjeru te mjere mogu ići, on je odgovorio da još nije odlučeno ništa, niti od strane predsjednika Komisije Barrosa niti od strane Reding.

- Sad je vrijeme da hrvatske vlasti povuku pravi potez, tad će Komisija odlučiti što dalje.

- Kad dođe do kršenja europskih zakona Europska komisija ima elemenata za prisiljavanje zemlje članice na pridržavanje tih zakona. Mi svakako to želimo izbjeći, ali Hrvatska mora brzo i bezuvjetno promijeniti 'lex Perković'.

- Što se tiče Slovenije i Češke, to su potpuno drugačiji slučajevi jer su one već bile članice EU, dok je Hrvatska u trenutku promjene zakona bila u fazi pristupanja. Još jednom moram istaknuti, Hrvatskoj nismo dali nikakav rok, samo tražimo brzu i bezuvjetnu promjenu tog zakona. Najvažnije je da se na kraju taj zakon promijeni, s političke i pravosudne strane - zaključio je Bailly.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:29