TOP 100 HRVATA

Moć i zajednica: altruisti

58. Ivana Crnoja

volonterka

Ivana Crnoja iz azila Udruge Pobjede u protekloj je godini puno učinila za pomoć životinjama u Osijeku. Zajedno s volonterskom obitelji, kako ih naziva, uspjela je registrirati sklonište koje je postalo jedno od šest azila koja ne eutanazira pse. Ove su godine udomili 250 pasa, a posebno je ponosna na njegu dvaju sa slomljenom kralježnicom. Spasili su životinje koje su vlasnici zlostavljali, poput Duške i Done koje su provele devet dana u kućici bez hrane i vode, Martija koji je ležao ispred Srednje škole u Darti... Trenutačno na brizi imaju 200-tinjak životinja.

59. Sanja Sarnavka

koordinatorica udruge B.a.B.e.

Sanja Sarnavka je u životu bila svašta.Pionirka je u borbi protiv nasilja nad ženama, koordinatorica udruge B.a.B.e., suosnivačica Kuće ljudskih prava... Ali u 2012., sa 58 godina, prvi je put bila - pacijentica. Suočila se s dijagnozom karcinoma, ali i financijskom nesigurnošću, niskim naknadama za bolovanje... Nije iskoristila svoja poznanstva i u tišini riješila problem. Rješavala ga je javno, u ime svih bolesnih. Ponosno je skinula periku, otvoreno progovorila o strahovima i dilemama. Beskompromisno i glasno, kao i uvijek.

60. Otac koji je usmrtio svoju kćer

Njegova kći, 23-godišnja studentica ekonomije, manekenka i uspješna kickboxerica, tri je godine vegetirala, vezana uz krevet, nesvjesna svijeta oko sebe, u stalnoj patnji i bolovima. Nije bilo pomoći. Jedne noći u listopadu uzeo je kutiju tableta i nož. Polovicu tableta dao je kćeri, polovicu je popio. Onda je razrezao kćerina zapešća, a potom i svoja. Ona je umrla, on nije. Smješten je u psihijatrijsku bolnicu, a nedavno je pušten kući. Čeka suđenje. Županijsko državno odvjetništvo u Sisku podiglo je protiv Jose Gregurća (56) optužnicu za ubojstvo.

61. Marijan Filipović

poduzetnik

Ovaj ekscentrik iz Čabra u Gorskom kotaru prvi je domaći biznismen koji je vlasništvo nad kompanijom prenio na zakladu. Njegov Finvest je najveći prerađivač drva na području bivše Jugoslavije. - Svoju sam djecu pristojno namirio. Sve ostalo ide zakladi u koju sam prije osam godina bio uložio milijun eura za stipendiranje školaraca i studenata iz čabarskog kraja. Zakladno vijeće obnovit ću mladim, poštenim i moralnim ljudima, a dok sam živ, i dalje ću donositi strateške odluke - ispričao je Filipović početkom prosinca.

62. Katarina Prungl

konobarica

Katarina Prungl, konobarica na trajektu Petar Hektorović, 24. siječnja ove godine spasila je muškarca čiji je automobil sletio s pristaništa. Nesreća se dogodila u splitskoj trajektnoj luci, a Katarina je bila na pristaništu. Vidjevši kako automobil ulijeće u more i tone, unatoč ledenoj buri i kiši, skočila je u more. Izvukla je muškarca i s njime doplivala do obale, dok se njegova suvozačica uspjela spasiti. Nakon spašavanja, hrabra se Katarina vratila na posao i otplovila za Vis.

63. Nicole Kwiatkowski

odvjetnica

Odvjetnica Udruge Franak, Nicole Kwiatkowski, na čelu je odvjetničkog tima koji je sastavio tužbu koju su zajednički podigli svi građani koji su zbog kredita u nekad popularnim švicarskim francima zapali u teške financijske probleme. Odvjetnica se nada će se s bankama uspjeti nagoditi i tako poboljšati nezavidnu situaciju građana koji zbog divljanja kredita jedva preživljavaju. Za Božić su političarima i bankarima darovali Crnu knjigu s svjedočanstvima ljudi koji su zapali u “dužničko ropstvo”.

64. Štefek/Miko Iljadica

aktivistice

Prije godinu i pol dana - Lada Štefek i Lana Miko Iljadica - pokrenule su preko Facebooka akciju “O la la 366 večera” kojoj je cilj bio jednostavan: svakodnevno opskrbiti stol beskućnika u splitskom prihvatilištu udruge MoSt toplim, domaćim skuhanim objedom. Akcija se pretvorila u društveni fenomen: stotine splitskih građana, kolega, znanaca, umirovljenika, domaćica, zaposlenih i izviđača priključili su se pozivu i preuzeli na sebe obvezu da jedan dan nahrane 20 do 30 onih koji su u ovom društvu izvukli gubitnički broj.

65. Zadrani

Nevjerojatnom akcijom u samo tri tjedna Zadrani su skupili veliki novac, 250.000 dolara, za operaciju bolesne petogodišnje djevojčice iz Zadra Stephanie Milda u skupoj američkoj bolnici. Početkom rujna počelo je spontano, skupljao se novac u kafićima, restoranima i dućanima, a onda je odjednom krenula lavina. Podrška, novac na žiroračunu obitelji, koncerti u Jazinama, pa je akcija izašla iz okvira grada. Facebook je bio zatrpan pozivima u pomoć, a na kraju, prije operacije veću svotu uplatili su nogometaši Mario Mandžukić i Luka Modrić i zahvaljujući tome Stephanie je u Chicagu na kraju rujna uspješno operirana i danas je kući.

66. Sandra i Zoran Erceg

Supružnici Sandra (44) i Zoran Erceg (53) u veljači kad je snijeg paralizirao Split pokrenuli su grupu za pomoć ugroženim stanovnicima Splita. Zoran, umirovljeni ratni snimatelj, fotoreporter i voditelj kluba Fotoakademija Split, i njegova supruga Sandra preko Facebooka su skupili 500 volontera spremnih starim, nemoćnim ili zatrpanim ljudima kupiti namirnice i donijeti ih kući, očistiti snijeg i led oko kuće, kupiti i dostaviti lijekove.

Supružnici su koordinirali cijeli pothvat u kojem su pomogli mnogim ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:54