BIZARAN SLUČAJ

SKANDAL U RIJECI Riječki makro predavao je u crkvenim gimnazijama: Podvodio je udanu ženu i savjetovao bračne parove!

U Riječkoj nadbiskupiji izričito tvrde da niti jedan vjeroučitelj nije pod policijskom istragom za podvođenje
 Elvir Tabaković/CROPIX

RIJEKA - Formiranje trokuta svodnik - udana prostitutka - pohlepni klijent rezultiralo je kaznenom prijavom protiv 53-godišnjaka iz Rijeke zbog podvođenja, ali i medijskim skandalom nakon što je Novi list objavio , a većina hrvatskih portala prenijela da je makro po zanimanju vjeroučitelj.

U Riječkoj nadbiskupiji izričito tvrde da niti jedan vjeroučitelj nije pod policijskom istragom za podvođenje. Osoba koja se spominje u tom kontekstu, kako ističu u toj crkvenoj instituciji, nikada nije radila kao vjeroučitelj, nije studirala teologiju niti je ikada dobila ovlast da nastupa u ime Katoličke crkve.

Svejedno, radi se o muškarcu koji je bio relativno poznat u riječkim vjerskim krugovima. Prema neslužbenim informacijama iz nekoliko dobro upućenih izvora, za svodništvo je osumnjičen 53-godišnji D.M., profesor psihologije koji je do 2006. godine predavao u riječkoj Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji i u Pazinskom kolegiju, srednjim školama s pravom javnosti kojima su osnivači crkvene institucije.

Nastavnike ovdje na temelju javnog natječaja potvrđuje resorno ministarstvo i nije uvjet da su vjernici, iako je to svakako plus pri zapošljavanju. Iz tih škola otišao je, navodno, nakon sukoba s ravnateljima. D.M. je, inače, svojevremeno bio dosta aktivan u vjerskoj zajednici pa je, kao vjernik laik, povremeno objavljivao članke sa svojim razmišljanjima u kršćanskim časopisima i sudjelovao na javnim skupovima. Pogotovo zbog toga što ga se tereti da je podvodio udanu ženu, zanimljivo je da se kao psiholog posebno bavio odnosima u bračnoj zajednici.

Prema policijskim izvorima, D.M. je punih osam mjeseci, od rujna 2012. do travnja ove godine, bio svodnik udanoj gospođi koja je seksualne usluge naplaćivala od 500 do 750 kuna, a za to je uzimao manju proviziju. Međutim, u priču je navodno bila uključena i treća osoba, klijent od svojih 40-ak godina koji je počeo ucjenjivati prostitutku.

Prijetio joj je da će na internetu objaviti kompromitirajuće fotografije koje je napravio svojim mobitelom, a zauzvrat je tražio besplatne seksualne usluge. Priča je do policije došla putem anonimne dojave koja je najvjerojatnije potekla od ucjenjivane prostitutke koja više nije mogla izdržati pritisak da će njena djelatnost biti javno razotkrivena.

U sklopu istrage, službenici Sektora općeg kriminaliteta došli su do makroa. U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj nisu otkrili identitet niti zanimanje osumnjičenika, ali potvrdili su nam da je nad njim dovršeno kriminalističko istraživanje te da ga se kazneno prijavljuje Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci zbog kaznenog djela prostitucije. O ucjenjivaču, za sada, u policiji ne govore ništa, ali sasvim je izgledno da bi mogao završiti s kaznenom prijavom zbog iznude. Prostitutka bi, pak, mogla proći samo s prekršajnom prijavom.

Cijeli je slučaj, nakon što je procurio u javnost, izazvao pravu uzbunu u Rijeci, uzdrmavši crkvene krugove. U Riječkoj nadbiskupiji konsternirani su spominjanjem vjeroučitelja u kontekstu ovog slučaja.

„U ime Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije, koji se brine za 113 vjeroučiteljica i vjeroučitelja laika koji rade u 52 osnovne i 29 srednjih škola na području Riječke nadbiskupije, kao i u ime sveukupnog broja ovih časnih i vrijednih ljudi (tu su još i vjeroučitelji svećenici, redovnici i redovnice), izražavam zgroženost takvim neprofesionalnim i neetičkim činom iznošenja neprovjerenih informacija o čovjeku koji zapravo nikada nije obnašao vjeroučiteljsku službu niti je završio teološki studij niti ima ikakve veze s prenošenjem vjerskih istina u bilo kojoj odgojno-obrazovnoj ustanovi, a kojega se u ovom tekstu pod snažnim moralnim objektivom predstavlja kao „riječki vjeroučitelj“. Ove su laži i klevete pokušale nanijeti trajnu ljagu na vjeroučiteljsku službu u Katoličkoj crkvi i dovesti u pitanje vjerodostojnost svih tih osoba koje u ime te iste Crkve prenose općeljudske i kršćanske vrjednote djeci i mladima“, stoji u priopćenju koje potpisuje Ksenija Rukavina Kovačević, predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:20