ODSJEČENI OD SVIJETA

'ZATRPANI SMO SNIJEGOM! NEMAMO VODE' Dramatična akcija spašavanja kod Karlovca!

Na karlovačkom području palo je 16 cm novog snijega, a uslijed njegove težine popucali su telefonski kabeli
 HGSS/FACEBOOK

KARLOVAC - Novi snijeg donio je nove probleme na širem karlovačkom području. Neka naselja zbog nestabka struje ostale su i bez vode, a težak snijeg pokidao je na mjestima i telefonske linije.

Karlovačka služba 112 javlja da zbog kvara na energetskoj mreži, nema opskrbe vodom na području Vukmanića, Cerovca Vukmaničkog, Knez Gorice, Lemić Brda, Popović Brda i Skakavca, a bez struje su i naselja na ogulinskom području: Gerovo, Gornje Dubrave, Mirići, Lugani, Bartolovići, Trošmarija, Munjavci i Popovo selo.

Već drugi dan na slunjskom području pripadnici HGSS-a pomažu raznim službama da dođu do odsječenih sela u kojima žive staračka domaćinstva.

- U akcija pomoći starijim osobama na području Slunja jedna starica je izmještena u Slunj, a dvije starice su ostale u svojim kućama te im je pružena pomoć. U akciji su sudjelovala tri člana HGSS-a iz Karlovca s jednim vozilom, osam HGSS-ovaca iz Ogulina s dva vozila i motornim sanjkama, tri policajca PP Slunj te socijalni radnik i dva pripadnika Crvenog križa iz Slunja - javlja Centar 112.

U Plaškom i Saborskom do ponedjeljka je odgođena nastava.

FOTOGALERIJA - Varaždin pod snijegom

Iz ZET-a jutros javljaju kako zbog skidanja snijega s krovova u Vlaškoj ulici u Zagrebu kod kućnog broja 68 u smjeru Draškovićeve ulice tramvajske linije 4, 11 i 12 prometuju od Kvaternikovog trga, Šubićevom i Zvonimirovom ulicom do Trga žrtava fašizma na svoje redovite trase.

Zbog zimskih uvjeta i čišćenja kolnika od snijega privremeno je skraćena autobusna linija 303 (Velika Gorica - Kozjača) do Šiljakovine.

U cijeloj Hrvatskoj danas će biti pretežno oblačno. U kopnenom području padat će uglavnom snijeg, na Jadranu mjestimice kiša, ali ponegdje na sjevernom dijelu moguć je i snijeg nošen burom.

Navečer i u noći sa zapada se očekuje djelomično razvedravanje. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna bura prema kraju dana u slabljenju.

Temperatura zraka u unutrašnjosti većinom između -3 i 2, na Jadranu od 5 do 11 Celzijevih stupnjeva, a navečer uz razvedravanje osjetno hladnije.

DHMZ je u 7 sati objavio podatke o visini snijega , koji pokazuju da je najviše izmjereno na Zavižanu, čak 176 centimetara. Na Begovom Razdolju izmjereno je 112 cm, Ogulinu 82 cm, Delnicama 87 cm, Slunju 75 cm, Gospiću 31 cm, Varaždinu 45 cm, Sisku 31cm, u Zagrebu 53 cm, Karlovcu 56, a Slavonskom Brodu i Osijeku samo 1 centimetar snijega.

HAK: Zbog snijega vozi se otežano, olujni vjetar u Lici, Gorskom kotaru i priobalju

Za sva vozila zatvorene su: dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, dionica Jadranske magistrale D8 od Senja do Svete Marije Magdalene, državne ceste D218 Dobroselo-Mazin-Bruvno i D206 Krapina- Petrovsko-Pregrada (povremeni nanosi snijega).

Vozi se otežano zbog snijega u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, uz mjestimice olujni vjetar u priobalju, Lici i Gorskom kotaru. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Hrvatskom primorju, Istri i Dalmaciji te obrnuto.

Vozače ostalih teretnih vozila molimo da poštuju upute prometne policije, koja ih može u određenom trenutku isključiti iz prometa. S obzirom da su puna odmorišta na autocesti A1 savjetujemo vozačima teretnih vozila da ne kreću prema Dalmaciji i Rijeci (vozila se isključuju i prije čvora Lučko).

Zimski uvjeti od jutros su i na državnim cestama u Varaždinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Na Krčkom mostu, zabrana je prometa za I. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Zbog proglašenih zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocestama: A1 između čvora Bosiljevo i tunela Mala Kapela, A2 Zagreb-Macelj između Krapine i Trakošćana te A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 1, kao i na većini državnih i županijskih cesta u Gorskom kotaru, Hrvatskom Primorju, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, uključujući staru cestu kroz Gorski kotar D3 i državnu D1 na dionici Karlovac-Gračac-Knin.

Zbog zimskih uvjeta, zabranjen je promet teretnim vozilima na graničnim prijelazima: Jurovski Brod, Brod na Kupi, Ličko Petrovo Selo, Dubrava Križovljanska.

Na graničnom prijelazu Macelj na izlasku iz zemlje zbog gustog prometa teretnih vozila, prometna policija ih povremeno isključuje kod čvora Sveti Križ Začretje na autocesti A2 Zagreb-Macelj.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, prekinute su trajektne linije: Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen i Valbiska-Lopar, katamaranske Novalja-Rijeka i Lošinj-Rijeka te brodska Unije-Susak-Lošinj.

HŽ: Pruge otvorene, promet teče s poteškoćama

Sve pruge na području Hrvatske otvorene su za promet, no zbog velikih količina snijega željeznički promet teče s poteškoćama, izvijestili su jutros iz Hrvatskih željeznica.

Na relacijama na kojima su otkazani lokalni putnički vlakovi, brzi i IC-vlakovi voze kao putnički, odnosno zaustavljaju se u svim kolodvorima i stajalištima kako bi svi putnici stigli do svojih odredišta. Njihova su kašnjenja do 60 minuta.

Tako vlak 824 iz Splita za Zagreb kasni 240 minuta. Vlak 825 iz Zagreba za Split zbog snježnih zapuha trenutačno kasni oko 400 minuta. Umjesto vlaka broj 521 od Zagreba prema Splitu vozi autobus. Kod ostalih vlakova bilježe se kašnjenja od 10 do 15 minuta.

Za sada su, među ostalima otkazani sljedeći vlakovi: Novska (5.40) – Zagreb Glavni kolodvor (8.26), Zagreb Glavni kolodvor (5.35) – Volinja (8.58), Sisak Caprag (8.20) – Zagreb Glavni kolodvor (9.32), Zagreb GK (10.43) – Novska (13.50), Volinja (11.07) – Sisak (13.25), Slavonski Brod (9.43) – Novska (11.06), Novska (7.35) – Slavonski Brod (9.06),

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:07