JOŠ OVE GODINE NAM OSTAJU SLOBODNI DANI U LIPNJU

Tijelovo, Dan antifašističke borbe i Dan državnosti ipak ostaju neradni dani

Vlada razmišlja o ukidanju ta tri blagdana kako bi se povećao broj radnih dana
Zagreb,120308.Sunce koje je granulo nakon par oblacnih i kisovitih dana prouzrokovala je guzve u kaficima na Cvjetnom trgu, zbog cega se trazio stol viska. Neizostavna kavica i suncane naocale opet postaju zastitni znak metropole.Foto: Goran Mehkek / cropix
 Goran Mehkek / cropix

Vlada Zorana Milanovića, kako sada stvari stoje, ipak neće ukidati lipanjske blagdane, pa će Hrvati, kao i dosadašnjih godina, u prvom ljetnom mjesecu slaviti i Tijelovo, i Dan antifašističke borbe, i Dan državnosti. Tu nam je informaciju potvrdio izvor iz Vladinih krugova, koji ipak podsjeća da je premijer ovih dana preko Twittera poručio kako će konačnu odluku o blagdanima donijeti za dva tjedna.

- Prijedlog izmjena zakona bio je napravljen, no onda je povučen iz procedure i o njemu se više nije ragovaralo. Nije čak prošao ni Vladinu koordinaciju - kaže naš sugovornik.

Podsjetimo, iz Vlade su nedavno najavili mogućnost ukidanja blagdana u lipnju. Logika koja stoji iza tog prijedloga bila je jasna: tri blagdana u samo mjesec dana puno je i gospodarstvo od toga trpi veliku štetu, koju ekonomisti procjenuju na preko tri milijarde kuna. Kada se tome pridoda i da mnogi građani spajaju blagdane s vikendima, jasno je da su gospodarski učinci blagdana vrlo veliki.

Izmjene Zakona o blagdanima službeno je, kaže naš sugovornik, predložilo Ministarstvo gospodarstva, no čini se da takvom radikalnom rješenju nitko u Banskim dvorima, osim ministar financija Slavka Linića i prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića, nije bio sklon.

- Ne mogu se sjetiti tko nije bio protiv. Ipak su to dva blagdana, koja obilježavaju važne povijesne događaje, i jedan vjerski blagdan - otkriva naš izvor.

I dok je Tijelovo vjerski blagdan, koji se u nekim zemljama slavi, a u nekima ne, obljetnice početka antifašističke borbe ili stvaranja neovisne države druga su stvar jer se obilježavaju uglavnom u svim europskim zemljama. U svakom slučaju, za Vladu lijevoga centra u najmanju bi ruku bilo neobično da odbaci obilježavanje datuma početka ustanka protiv fašizma, a politički bi škakljivo bilo i da se odrekne obilježavanja datuma na koji je Sabor 1991. donio Deklaraciju o neovisnosti, što je i službeno označilo početak mukotrpnog puta stjecanja hrvatske neovisnosti.

Bilo kako bilo, Hrvati će, po svemu sudeći, i dalje imati mogućnost spajanja blagdana s vikendima. Tijelovo, naime, ove godine pada 7. lipnja, u četvrtak, pa će mnogi vjerojatno poželjeti spojiti taj blagdan s vikendom. Kada je riječ o ostala dva blagdana, kod njih ove godine neće biti ni potrebe spajati ih, budući da Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, pada u petak, a Dan državnosti, 25. lipnja, u ponedjeljak, pa će najveći dio građana imati četiri slobodna dana 'u komadu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:21