TVRDNJE U NOVOJ KNJIZI

INCIDENT NA OPĆOJ SKUPŠTINI UN-A Agent američke tajne službe umalo greškom upucao iranskog predsjednika

'Kada je puška opalila svi su zastali'

Agent američke tajne službe umalo je greškom ubio iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je 2006. došao u New York na Opću skupštinu UN-a, tvrdi nova kniga “Deep State” novinara Marca Ambindera i D. B. Gradyja.

‘Svi su zastali’

Agent je popravljao pušku montiranu na blindirano vozilo koje je čekalo tadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, kada je puška slučajno opalila u smjeru Ahmadinedžada. Incident je zabilježen u dnevnom obavještajnom izvješću koji tajne službe pišu za predsjednika.

“Agent američke tajne službe, čini se nesretnim slučajem, ispalio je metak iz puške u trenutku kada se iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ukrcavao u konvoj automobila jučer kod hotela InterContinental”, stajalo je u izvješću prema riječima neimenovanog dužnosnika koji je, kada je to pročitao, samo “zatvorio oči”.

Drugi je dužnosnik opisao da su u trenutku kada je puška opalila “svi zastali”.

- Iranci su nas pogledali i mi smo pogledali njih. Agent se počeo ispričavati. Ahmadinedžad je samo okrenuo glavu i ušao u automobil - rekao je taj dužnosnik.

Nisu digli halabuku

No, iako su se američki dužnosnici bojali da bi predsjednik Ahmadinedžad mogao taj incident iskoristiti i već na Općoj skupštini tvrditi da su Amerikanci pokušali izvesti atentat na njega, ni on ni drugi iranski dužnosnici taj incident nisu ni spomenuli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:12