SKANDAL U TAJNOJ SLUŽBI

VIDEO Milanović: 'Šef tajnih službi ne smije kontaktirati kriminalce!', Josipović: 'Imenovali smo novog ravnatelja SOA-e!'

 Goran Mehkek / CROPIX

U povodu afere prisluškivanja u 14 sati premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović u Uredu predsjednika održali su konferenciju za novinare.

Predsjednik Josipović je odmah na početku istaknuo: - Sve institucije su predane borbi protv korupcije i organiziranog kriminala. Institucije, MUP i Državno odvjetništvo i obavještajna zajednica imat će svu podršku koja vode otkrivanju velikih zala u našem društvu!

EKSKLUZIVNO Vlado Rajić kupovao od tajne policije informacije o istragama protiv organiziranog kriminala!

- Temeljem podataka koji su raspoloživi zaključili smo da nije bilo kršenja zakona u ovom slučaju, s druge strane naša je trajna briga da mjere koje stoje na raspolagamnju bude pod stalnim i efikasnim nadzorom.

Čačić: 'Mene prisluškuju već 35 godina, dobio sam spise o sebi, al' mi ih se nije dalo čitati!'

- Treba se provesti sav mogući nadzor koji postoji u hrvatskim propisima. U želji da se isprave nedostaci, premijer i ja smo donjeli odluke i o kadrovskim promjenama da bi se sustav odvijao u okviru zakona.

- Nema kršenja zakona, ali govori se o tehničkim aspektima primjene. Možemo li stvoriti efikasniji sustav nadzora. Dakle, nadzor nije rađen efikasno, želimo da službe funkcioniraju.

- Donijeli smo zajednički odluku o imenovanju novog ravnatelja SOA-e, i o razrječešnju ravnatelja Ureda za nacionalnu sigurnost - rekao je Josipović i zaključio :

- Svatko tko u ovoj zemlji uđe u zonu kriminala i korupcije bit će procesuiran!

AFERA PRISLUŠKIVANJE Zašto je policija 'pratila' Buljevića: Šef tajnih službi komunicirao s članovima mafije!

Nismo utvrdili nezakonitosti, no naš doseg je velik, ali ograničen. Ovo treba dodatno istražiti Odbor za nacionalnu sigurnost. Otvorit ćemo raspravu tko može čemu pristupiti, jedno je prisluškivanje koje može biti rađeno samo temeljem sudskog naloga, dok se do ispisa telefonskog razgovora može puno lakše doći, kazao je Milanović.

- Danas smo razriješili ravnatelja Ureda za nacionalnu sigurnost (Petar Mišević op.a.) . Oko novog šefa SOA-e smo se dogovorili i oko njega su se složili i HDZ-ovci. Devet mjeseci nismo smjenjivali nikoga u tijelima za nadzor, tajnim službama, zato jer želim vjerovati u sustav. Sada ćemo predložiti neka nova imenovanja, rekao je Milanović te dodao kako je novi šef SOA-e vrhunski profesionalac koji ima 20 godina iskustva.

KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA Velika istraga u tajnim službama: Teški politički skandal ili velika dimna zavjesa?

- Šef tajnih službi ne može kontaktirati kriminalce. Da sam znao da je bilo kontakata, bili bi smijenjeni od prvog dana. Ovo je naša odluka koja je stvar nepovjerenja, kazao je Milanović.

Na pitanje da li se inače rade kontrole s ispisima premijer je odgovorio: - To nikad ne radi jedna osoba, u današnje vrijeme je sve dokumentirano. Živimo u vremenu kompjutera, mreže i interneta... ispis mojih telefonskih poziva već sigurno ima netko u Klagenfurtu. Pitanje je da li možemo izgraditi efikasniji sustav nadzora i izgraditi veće povjerenje.

Okolnosti treba vidjeti, to što su bili u komunikaciji s kriminalnim miljeom ne znači da su implicirani u sustav. To treba istražiti, s velikom odgovornošću ću na tome inzistirati. Svatko tko uđe u zonu kriminala i korupcije bit će procesuiran, rekao je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:02