NAJVEĆI PREVARANT U SVJETSKOJ ZNANOSTI

‘Izmislio sam sve podatke za deset doktorskih disertacija i 55 radova. Sada o tim prevarama pišem knjigu’

Diederik Stapel (47), svjetski poznati socijalni psiholog, odnedavno nosi nadimak ‘Lažljivi Nizozemac’ jer je izmišljao podatke u desecima znanstvenih radova objavljenih u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima

Ljudi misle o znanstvenicima kao o svecima koji tragaju za istinom. No, moje ponašanje pokazuje da znanost nije tako sveta, izjavio je prije nekoliko dana za New York Times Diederik Stapel, glavni akter jednog od najvećih skandala u modernoj znanosti. Donedavno svjetski poznat socijalni psiholog, Stapel sada nosi nadimak “Lažljivi Nizozemac” jer je izmišljao podatke u desecima znanstvenih radova objavljenih u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima. Iako je njegovo nečasno akademsko ponašanje otkriveno još u ljeto 2011. godine, istraga o razmjerima njegove prevare trajala je gotovo godinu i pol. Članovi tri neovisne istražne komisije 13 mjeseci proučavali su 137 radova Diederika Stapela i razgovarali s više od 80 osoba, kao i s okrivljenim znanstvenikom.

Naposljetku je zaključeno da je Stapel izmislio podatke u 55 radova i 10 doktorskih disertacija studenata čiji je bio mentor. Zbog svoje grandiozne prevare, vjerojatno najveće u povijesti društvenih znanosti, Stapel je najuren sa Sveučilišta Tilburg gdje je bio profesor socijalne psihologije. Zauvijek osramoćen Diederik Stapel nedavno je objavio autobiografiju “Ontsporing” (Iskakanje vlaka iz tračnica).

- Pao sam sa svog trona i sada sam na dnu. Idem na terapiju svaki tjedan i mrzim samog sebe - priznao je Stapel novinaru Yudhijitu Bhattacharjeeu koji se s njim susreo još dok je trajala istraga o prevari. Istraga je obuhvatila i sveučilišta Amsterdam, Groningen i Tilburg na kojima je Stapel predavao.

Diederik Stapel (47) najmlađi je od četvero djece Dirkje i Boba Stapela, inženjera građevine koji je godinama imao važnu upravljačku poziciju u zračnoj luci Schipol, u blizini Amsterdama. Posvećenost njegova oca karijeri snažno je utjecala na mladog Diederika, koji se u srednjoj školi isticao kao izvrstan učenik i sportaš, a pisao je i glumio u dramama. Nakon toga Stapel je upisao studij glume na East Stroudsburg University u Pennsylvaniji.

No, ubrzo je spoznao da je njegov glumački talent prosječan i vratio se u Nizozemsku, gdje je diplomirao psihologiju na Sveučilištu Amsterdam. Zatim je na istom sveučilištu počeo istraživati problematiku asimilacije i kontrasta, što je bila i tema njegove doktorske disertacije. Doktorirao je 1997. kod uglednog psihologa Willema Komena, koji i danas ne sumnja u autentičnost Stapelovih eksperimenata provedenih u sklopu izrade disertacije.

- Stapel je bio izvanredno talentiran, entuzijastičan i marljiv student. Bilo je zadovoljstvo raditi s njim - prisjetio se Komen.

Nakon doktorata, Diederik Stapel oženio se svojom srednjoškolskom ljubavi Marcelle te tri godine ostao na postdoktoratu na Sveučilištu Amsterdam. Iako tvrdi da su njegovi tadašnji radovi bili slabo zapaženi među kolegama, ipak je dobio nagradu Europskog udruženja za eksperimentalnu socijalnu psihologiju te je 2000. postao profesor na Sveučilištu Groningen. Kada tijekom jednog eksperimenta nije dobio željene rezultate, odlučio ih je lažirati, a njegov rad objavljen je 2004. godine u uglednom časopisu “The Journal of Personality and Social Psihology”.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:18