UŽIVO IZ SLOVENIJE

Najveći prosvjedi do sada: Na ulicama Ljubljane više od 6 tisuća ljudi, u Mariboru 2 tisuće!

 Twitter

NOVO 22:02 - Slovenska policija priopćila je da je tijekom prosvjeda privela četiri osobe, od toga tri maloljetnika. Jedan od privedenih napao je novinarku koja je snimala prosvjed. Ozlijeđenih nije bilo.

------------------------------------

20:30 - Na rubu Trga Republike eksplodirao je još jedan topovski udar, prosvjednici opet negoduju.

------------------------------------

20:15 - Na Trgu Republike eksplodiralo je šest topovskih udara u razmaku od 10-ak minuta, na što su sami prosvjednici reagirali negodovanjem i zvižducima, jer većina poručuje da želi mirne prosvjede. Pirotehnička sredstva, osim jednog, nisu bačena ni blizu policije. Do 20 sati ispraznila se otprilike polovica trga, ostali demonstranti i dalje pjevaju, skandiraju, zvižde i, češće nego rjeđe, griju se alkoholom, sve intenzivnije kako se temperatura blizi ništici.

-----------------------------------

19:45 - Policija u Ljubljani zasad je uhitila dva prosvjednika, a nisu zabilježeni nikakvi značajniji izgredi. Sudionici protesta počinju polako odlaziti s Trga Republike, dok su Kongresni trg već napustili i sada je pun mladih koji se zabavljaju uz glazbu i kuhano vino te rakiju sa štandova.

----------------------------------

18:37 - U Mariboru se pak okupilo oko 2 tisuće ljudi. Ulicama odzvanja 'Lopovi!', 'Maribor se ne da, Slovenija se ne da'

----------------------------------

18:33 - Iako se danima najavljivalo da bi današnji općenarodni prosvjed protiv slovenske vladajuće kaste u Ljubljani mogao prerasti u nasilne demonstracije, to se još nije dogodilo.

Pred kordonima policije koja je priječi pristup slovenskom parlamentu prosvjednici izikuju parole protiv Janeza Janše i njegove vlade, ali i Zorana Jankovića i gradske uprave, zahtjevajući da svi zajedno istog trena odstupe.

Do kasnog popodeva jedina naznaka nereda bili su krvavi higijenski ulošci (vjerojatno samo premazani crvenom bojom) koje su na policiju bacile slovenske feministice. U nekoliko su navrata, izvikujući “ženske u prve redove” i “mujeres adelante”, pokušale srušiti barikade, no podebljan kordon policije i malo oštriji razgovor bili su dovoljni da ih od toga odvrate.

- Danas je takva energija, puno je starijih ljudi, blagdani su, malo je kome do nasilja - gotovo razočaran govori jedan od aktivista - a i policija je puno bolje odradila posao nego prošli put. Danas su zato i dobili 600.000 eura nagrade od vlade - zaključuje ogorčeno.

Prosvjednička masa (iz koje policija, usput rečeno, već na prilazima trgovima izdvaja "sumnjive elemente" i odmah ih pretresa) krajnje je heterogena - na ulicama su anarhisti, novokomunisti, desničari, slovenski vojni veterani, liberali, penzioneri, studenti...

Svatko od njih donio je vlastiti megafon ili razglas, pa trgovima odjekuje prava kakofonija antivladinih parola. 'Nećemo plaćati vaše krize', 'dosta nam je korupcije', 'maknite se s vlasti' - piše na transparentima.



Live streaming by Ustream

17:55 LJUBLJANA - Novi javni prosvjedi u Sloveniji na kojima skupine organizirane preko Facebooka izražavaju nezadovoljstvo političkim elitama počeli su danas u 15 sati. Sudjelovanje na prosvjedu preko Facebooka je potvrdilo čak 11 tisuća ljudi.

I ovog puta okupljeni prosvjednici pripremili su ruže za policajce.

Grupice ljudi počele su se okupljati na Kongresnom trgu i na Trgu republike ispred Državnog zbora, a već oko 17 sati slovenski mediji procjenjuju da se na ulicama okupilo oko šest tisuća ljudi.

Podsjetimo, u protekla četiri tjedna prosvjedi su održani u dvadesetak gradova, a najveći su bili u Mariboru i Ljubljani. Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da su manifestacije protiv vlada u demokratskim zemljama normalne, ali da proteste u Sloveniji usmjerava stara ljevica koja želi destabilizirati njegovu vladu i koja je nezadovoljna što je na predsjendičkim izborima pobijedio Borut Pahor koji se slaže s njezinim stabilizacijskim mjerama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:04