TKO JE KRIV ZA STIHIJU?

Šef sindikata vatrogasaca: Sustav DUZS-a je potpuno zakazao, vladali neorganiziranost i opći kaos

 Mišković/CROPIX

Kaos i neorganiziranost - tim riječima svjedoci opisuju dvodnevnu borbu vatrogasaca, vojske i civilnog stanovništva s požarom koji je harao na Kvarneru , a prema tvrdnjama Mladena Magdića, šefa sindikata vatrogasaca, sustav Državne uprave za zaštitu i spašavanje u potpunosti je zakazao. Zadatak dužnosnika Uprave je da u takvim situacijama primjenjuju Plan intervencije, koordiniraju aktivnosti vatrogasaca, vojske, policije i svih drugih interventnih službi. No prema svjedočenjima vatrogasaca koji su nadljudskim naporima branili Selce, pokazalo se da sustav apsolutno ne funkcionira.

Greška već u nedjelju

Civili koji gase požar, vojnici bez adekvatne opreme, prekasno podizanje interventnih postrojbi - samo je dio pogrešaka koje su učinjene u protekla dva dana.

- Prva pogreška napravljena je već u nedjelju. Tada je Hrvatski državni hidrometeorološki zavod objavio upozorenje da će na području Kvarnera do srijede puhati orkanska bura. Na osnovi te informacije ravnatelj DSUZ-a Jadran Perinić u skladu s Planom intervencije na otvorenom trebao je staviti u pripremu sve vatrogasne snage. No to se nije dogodilo. Kada je u ponedjeljak krenuo požar, trebao je sjesti u helikopter i pratiti njegovo širenje te usmjeravati snage. No sve je to izostalo - objašnjava Mladen Magdić.

Prema njegovim riječima, u ponedjeljak, dok je svuda oko Selca gorjelo a kanaderi zbog bure nisu mogli poletjeti, nitko nije zvao dodatne vatrogasne snage s kopna.

- Mi smo iz Zaboka oko 14 sati zvali Perinića da šaljemo ljude, ali nam se nije javljao. Tek pet sati kasnije izdana je zapovijed za pojačanje iz Karlovca, Zagreba i Zadra, i to usmenim putem. Dio dodatnih snaga stigao je tek u ponedjeljak oko 20 sati, a dio u utorak rano ujutro - tvrdi Magdić.

Nije se snašao

I vatrogasci s terena upiru prst u ravnatelja Državne uprave. S obzirom na to da je i sam vatrogasac i iz Zadra, dobro zna što je bura i kako treba reagirati u takvim situacijama te nije smio, smatraju vatrogasci, dopustiti da se požar tako proširi. Prema njihovim riječima, očito se nije snašao.

- Na mnogobrojnim fotografijama mogli ste vidjeti civile kako sudjeluju u gašenju požara. To je nedopustivo i dokaz je raspada sustava - upozorava.

U tom kontekstu važno je i svjedočenje vlasnice Termi Selce, koja je tvrdila kako su njezini zaposlenici morali evakuirati bolasnike jer im nitko iz nadležnih službi nije mogao pomoći. Velika pogreška je i prekasno i neadekvatno korištenje vojnih snaga. Iako je već u ponedjeljak ujutro bilo jasno da se u pomoć moraju pozvati pripadnici kopnene vojske, vojnici su na požarište stigli tek u kasnim popodnevnim satima. Osim toga, kada su ih vidjeli, vatrogasci su bili u šoku. Sto pripadnika gardijske motorizirane brigade na požarište je stiglo bez protupožarnih odijela, kaciga, zaštitnih naočala, bili su u običnim odorama, a od dima su ih trebale štititi priručne marame dok su na leđima imali male spremnike vode.

Vojnici brzo povučeni

Osim toga, te jedinice prethodno nisu bile obučene za gašenje požara. Uključeni su u gašenje, ali su navodno brzo zbog neadekvatne opreme povučeni i vraćeni u Crikvenicu. Magdić naglašava kako se organizacija na terenu poboljšala s dolaskom ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, no sve je to zapravo loša poruka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:42