OPASNA HRANA

UPOZORENJE Ministarstvo: Ne kupujte Clarumove listove za pite i savijače jer sadrže štetni aditiv!

 Vlado Kos/CROPIX

Ministarstvo poljoprivrede preko svojeg je sustava uzbunjivanja za hranu hrvatske potrošače obavijestilo o povlačenju i opozivu više vrsta proizvoda "Svježe vučena tijesta - listovi za pite i savijače", svih oznaka rokova trajanja između 1. listopada 2012. i 1.prosinca 2012. godine, proizvođača Clarum iz Nove Gradiške jer je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da sadrže štetan aditiv.

U tvrtki Clarum d.o.o. Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja provela je inspekcijski pregled i ustanovila da se u proizvodnji tih proizvoda koristi aditiv Natamicin E 235, koji sukladno Pravilniku o prehrambenim aditivima nije dopušten u predmetnoj kategoriji proizvoda.

Pravilnik dozvoljava upotrebu Natamicina E 235 isključivo za površinsku obradu tvrdih i polutvrdih sireva i sušene i salamurene kobasice, ističe se u obavijesti Ministarstva poljoprivrede.

Natamicin E 235, stoji u kategorizaciji aditiva, prirodno je sredstvo za konzerviranje s fungicidnim djelovanjem te ne smije prodrijeti u namirnicu dublje od pet milimetara. Upotrebljava se kao lijek, npr. protiv gljivičnih oboljenja kože.

Ministarstvo potrošače upozorava da ne konzumiraju te proizvode proizvođača Clarum koji se na tržištu nalaze pod nazivima Listovi za pite i savijače Clarum, Clarum (bez konzervansa), Standard, Rial, Merkator, Fine Food, Grano Doro, Marinero, B Brend, zatim S-Budget svježe vučeno tijesto te Listovi za pite i savijače Klara (bez konzervansa).

Opoziv se odnosi samo na proizvode rokova trajanja koji su navedeni u obavijesti Ministarstva poljoprivrede - od 1. listopada do 1. prosinca ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:15