PROTIVNO BITI ISLAMA

NIŠTA OD NOVE GODINE Saudijska vjerska policija građanima zabranila i doček i slavlje u najluđoj noći

Doček i proslava Nove godine protivni su samoj biti islama, tvrde vjerski policajci
 AFP

RIJAD - Religijska policija u apsolutnoj monarhiji Saudijskoj Arabiji objavila je u tamošnjem dnevnom tisku upozorenje svima koji su naumili slaviti Novu godinu da im je bolje da to ne čine.

Komisija za promociju vrlina i prevenciju poroka, koju Saudijci kolokvijalno zovu 'mutawa', podsjetila je na ukaz vodećih vjerskih autoriteta koji slavlje povodom dočeka Nove godine drže protivnim biti islama.

Upozorenje se odnosi i na sve trgovce, koji ne bi smjeli prodavati robu, čak ni cvijeće ili lutke, koja bi mogla poslužiti kao blagdanski poklon, piše Al Jazeera .

Iza zabrane slavlja krije se lunarni kalendar po kojem se, za razliku od ostatka regije i većeg dijela svijeta, ravnaju u Saudijskoj Arabiji.

'Mutawa' je u Saudijskoj Arabiji zadužena za striktnu provedbu brojnih kontroverznih vjerskih pravila, među kojima je i segregacija spolova. Njezini pripadnici nerijetko obilaze trgovine kako bi se uvjerili da nisu otvorene u vrijeme molitve, a proteklih je godina redovito stizalo upozorenje da je za Valentinovo zabranjena prodaja crvenih ruža.

Za razliku od 'mutawe' u Saudijskoj Arabiji, vjerske su se vlasti u susjednim arapskim državama oglušile na strogoću pravila islama i nemaju pretjeranih prigovora na novogodišnja slavlja. Primjer za to su Ujedinjeni Arapski Emirati gdje je za Silvestrovo u Dubaiju najavljen nezapamćeni vatromet koji će navodno ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:13