'POSKUPLJENJE NIJE REALNO'

Jakovina: Pregovari o povećanju otkupne cijene mlijeka ne znače da će porasti i konačne cijene mlijeka!

Varazdin, 290512.Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina boravi u Varazdinu. Posjetio je Skupstinu Varazdinske zupanije gdje se obratio skupstinarima i objasnio im na koji ce nacin ministarstvo poticati poljoprivrednu proizvodnju.Na slici: ministar Tihomir Jakovina.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je za posjeta varaždinskoj Vindiji istaknuo kako smatra da poskupljenje mlijeka za potrošače nije realno te da to što mljekarska industrija s proizvođačima pregovara o povećanju otkupne cijene mlijeka ne znači da će porasti i konačne cijene mlijeka i mliječnih proizvoda.

"Treba zahvaliti mljekarskoj industriji koja je najavila povećanje otkupne cijene i krenula u pregovore s proizvođačima mlijeka jer je situacija prilično delikatna i ovo je jedna od mjera koja je za pozdraviti, ali ne znači nužno da će krajnji proizvodi na policama za potrošače poskupjeti", kazao je ministar.

Dodao je da će se u četvrtak sastati Savjet za mlijeko te da vjeruje da će naći kvalitetna rješenja za prevladavanje situacije u sektoru mljekarstva.

Na upit novinara hoće li među mjerama biti interventna mjera subvencije od 42 lipe, Jakovina je odgovorio da je ta mjera završila u jesen prošle godine i da je se više ne može provoditi.

Generalni direktor Poslovnog sustava Vindije Dragutin Drk istaknuo je da na cijenu mlijeka ne utječe samo cijena svježeg mlijeka te da se slaže s ministrom Jakovinom da je potreban niz mjera kako bi se stabilizirala situacija u proizvodnji mlijeka.

Moramo više proizvoditi i pronaći čitav niz mjera da bi zaustavili pad i potaknuli porast proizvodnje mlijeka, rekao je Drk dodajući da bi mjere trebale ići u pravcu povećanja i racionalizacije proizvodnje.

Drk je poručio da Vindija zasad neće povećavati cijene svojih proizvoda.

"U ovom momentu ne, ali možete neko vrijeme trpjeti velike inpute do neke granice, onda vam ta granica narušava ekonomiju poslovanja, ali i novčane tokove, a ako nemate adekvatne priljeve, ne možete ni plaćati sirovine i sve ostalo", kazao je Drk.

Vindija, koja surađuje s 2500 do 3000 kooperanata iz cijele Hrvatske, ponudila je zbog suše proizvođačima mlijeka povećanje otkupne cijene za 15-ak lipa po litri, o čemu se još vode pregovori.

"Sniženje cijene inputa i kvalitetna zemljišna reforma, odnosno, stavljanje zemljišnih resursa u funkciju su nešto što će srednjoročno ili dugoročno podići cijeli sektor mliječne proizvodnje", rekao je ministar Jakovina.

Za Vindiju Jakovina je rekao kako je riječ o tvrtki koja ima izuzetnu poslovnu viziju i koja je već odavno prerasla granice Hrvatske i regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:03