PRATILI IH MJESECIMA: PLAVCI UZIMALI MITO

FOTO Nova akcija USKOK-a: Zbog odavanja tajni palo 11 policajaca, ukupno uhitili više od 30 osoba!

Javljali su vozačima i prijevoznicima gdje su cestovne blokade
 Drago Sopta / CROPIX

Opet su uhićeni policajci zbog odavanja tajnih podataka. Ovaj put njih čak 11. Sumnja se da su uglavnom za novac autoprijevoznicima dojavljivali razne informacije.

Osumnjičeni policajci uhićeni su danas s još 26 osoba u akciji bjelovarske i koprivničke policije u suradnji s USKOK-om. Hvatanje velike skupine rezultat je višemjesečnog operativnog rada istražitelja koji su nadzirali i ljude iz svojih redova.

Neslužbeno, doznajemo da se osumnjičenike tereti za niz kaznenih djela poput zloporaba i poticanja na zloporabe te davanja i primanja mita.

Naime, pojedini autoprijevoznici, vlasnici tvrtki ili obrtnici, ali i sami vozači kamiona doznavali su povlaštene informacije od policijskih službenika. Policajci su ih, prema prikupljenom dokaznom materijalu, unaprijed upozoravali na kontrole cestovnog prometa. Tako su prijevoznici, kako bi ih izbjegli, jednostavno zaobilazili kontrole birajući alternativne pravce. Time su izbjegli visoke kazne za moguće nepravilnosti.

Navodno su takve dojave dobivali čak i prijevoznici opasnih tereta te su, nakon upozorenja da policija na određenoj ruti asistira nadležnom ministarstvu u kontroli, birali obilazne putove. Policajci su zauzvrat dobivali poklone, ali i novac. Kako je riječ o čak 37 osumnjičenika, policija je danas imala pune ruke posla.

Nakon što su ih uhitili i pretražili im domove, policajci su osumnjičene kolege, kojih je najviše bilo na području Bjelovara i Daruvara, sproveli u pritvor. Ispitivanje je počelo danas poslijepodne u USKOK-u u Zagrebu. Sutra će biti poznato za koga će USKOK tražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora, a koga će pustiti da se brani sa slobode.

Policija očito nastavlja čistiti vlastite redove. Nije riječ o uhićenju visokorangiranih službenika ni o odavanju podataka o tajnim istragama, kao potkraj rujna kad su pritvoreni policajci Marko Svalina iz Policijskog nacionalnog USKOK-a, te Vjekoslav Drnić, kriminalist iz Policijske postaje Trešnjevka.

Svalinu i Drnića tereti se da su odali niz važnih informacija osobama koje se povezuju s organiziranim i gospodarskim kriminalom, a bile su predmet istraga PN USKOK-a. Prošli tjedan Svalini i Drniću pridružile su se još tri osobe osumnjičene da su od njih kupovale tajne podatke: kum Vinka Žuljevića Klice, Vlado Rajić, te Igor Mlinar i Rudolf Krpina.

Pritom se spominje “probijanje” tajnih mjera nadzora nad Zoranom Pripuzom, pravomoćno oslobođenim u slučaju tzv. zločinačke organizacije, kontroverznim odvjetnikom Perom Lozicom, navodnim pripadnicima tzv. čepinske skupine... Razmjeri te afere zapravo se još ne vide.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:37