SUD ODGODIO BLOKADU RAČUNA

Kojić: 'Rješenjem Upravnog suda uspostavljen je pravni red'

ZAGREB - Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić kazao je danas kako je rješenjem Upravnog suda o odgodi izvršenja rješenja Ministarstva financija, po kojemu Grad Zagreb u državni proračun treba vratiti 337,6 milijuna kuna, uspostavljen pravni red te su ostvareni uvjeti da se spor između države i Grada Zagreba u pogledu prava na prihod po porezu na dohodak za decentralizirane funkcije "riješi između ravnopravnih strana kako dolikuje ustavnom uređenju lokalne samouprave".

Grad Zagreb podnio je tužbu Upravnom sudu 10. listopada radi poništenja rješenja Ministarstva financija kojim je utvrđeno da je Grad Zagreb u 2008. 2009., 2010. i 2011. s osnova poreza na dohodak za decentralizirane funkcije ostvario prihod koji prelazi minimalne financijske standarde koji su propisani Uredbom o načinu izračuna iznosa pomoći izravnavanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne samouprave te se nalaže Gradu Zagrebu vratiti razliku ostvarenog iznosa iznad minimalnih standarda u iznosu od 337.627.286 kuna u državni proračun.

Grad Zagreb podnio je i zahtjev za odgodom izvršenja rješenja Ministarstva financija, što im je Upravni sud i uvažio.

Prema rješenju koje je jučer donio Upravni sud, Grad Zagreb je učinio vjerovatnim da bi mu se izvršenjem osporene odluke nanijela šteta koja bi se teško mogla popraviti te da bi uplata iznosa mogla dovesti u pitanje funkcioniranje Grada Zagreba kao jedinice lokalne samouprave. Sud je ocijenio da u konkretnom slučaju postoji javni interes građana Grada Zagreba da funkcioniranje Grada ne bude dovedeno u pitanje te je donio odluku o odgodi izvršenja rješenja Ministarstva financija.

"Ovo je potvrda da je stanje koje je prethodilo sudskoj odluci bilo stanje nereda.

Rješenje Ministarstva financija kojim se određuje ovrha protiv Grada Zagreba bez prava na žalbu, a posebno način na koji je prezentirano u javnosti te izjave zastupnika gradske Skupštine da se po istome bezuvjetno mora postupati, stvorile su nered i nepotrebnu uznemirenost među građanima", ustvrdio je Kojić komentirajući rješenje Upravnog suda na današnjoj konferenciji za novinare.

"Ovime je uspostavljen red - ravnoteža strana koje su u sporu te su uspostavljeni uvjeti da sud u miru i po pravu riješi predmet", dodao je.

Ustvrdio je da je rješenjem uspostavljen pravni red kakvog propisuje članak 11. europske povelje o lokalnoj samoupravi, čija potpisnica je i Hrvatska, a koji jamči da će jedinice lokalne samouprave imati pravo na sudsku zaštitu radi osiguranja slobodnog obavljanja svojih nadležnosti i poštivanja načela lokalne samouprave.

"Od danas do pravorijeka sudskih vlasti, Grad Zagreb više neće komentirati slučaj spora između centralne vlasti i Grada Zagreba po ovom pitanju jer želi ostaviti sud da u miru riješi ovaj problem", poručio je Kojić.

Na novinarski upit kakav utjecaj će ta sredstva imati na gradski proračun, Kojić je odgovorio kako sredstva nemaju veze sa proračunom.

"Ako je nešto skinuto iz prihoda za vrijeme poslovnog događaja ne možete poslije knjižiti kao rashod. Ne možete dvaput teretiti proračun", kazao je dodavši da su sredstva od 337 milijuna kuna uknjižena iz prihoda u godinama kad su nastali te da je njihovo ponovno stavljanje u rashod stručna besmislica i da otpada bilo kakva mogućnost da se ta sredstva stavljaju u rebalans.

Upitan da li je Grad Zagreb podnio tužbu od 200 milijuna kuna, koliko je Grad od 1. siječnja 2007. do završetka 2008. uplatio u državni proračun, Kojić je objasnio da će tužba biti podnesena u skladu s pozitivnim propisima te da postoji jasna procedura, a to je da prvo ide poziv na mirno rješenje, a onda tužba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:16