SRBIJA U STRAHU

Novi incident u Vinči: Ozračeni radnici NUKLEARNOG instituta

'Zaposleni su ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrijednosti i boravili su u radijacijskim poljima ekstremno visokih intenziteta'
 Izvor: Institut za nuklearne znanosti ‘Vinča’

BEOGRAD - Prije tjedan dana radnici Nuklearnog instituta u Vinči , vadeći iz bazena radioaktivne šipke, primili su dozu zračenja drastično veću nego što je dopušteno, pišu Večernje novosti .

- Zaposleni su ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrijednosti i boravili su u radijacijskim poljima ekstremno visokih intenziteta. O svemu postoje dokazi i dokumentacija - navedeno je u pismu koje je mr. Snežana Pavlović, direktorica sektora za radijacijsku sigurnost, uputila u četvrtak ministrima Ivici Dačiću, Žarku Obradoviću i Oliveru Duliću.

Ovaj posao izbodili su, tvrde inženjeri poduzeća, po nalogu v.d. direktora dr. Jagoša Raičevića, pišu Večernje novosti.

O slučaju nije obaviještena ni agencija za zaštitu od ionizirajućeg zračenja, koja je nadležna za kontrolu radioaktivnosti, potvrdila je direktorica Mirjana Radenković.

Zaposlenici Instituta, strahujući za vlastita radna mjesta i sigurnost, kako svoju, tako i stanovnika Vinče, kažu da u poduzeću vlada potpuni kaos, tvrde da su smijenjeni neki od najboljih stručnjaka, a na njihova mjesta dovedevi su ljudi bez dovoljno iskustva na poslovima nuklearne sigurnosti.

I baš zbog svih ovih problema inženjeri Instituta uputili su prije dva tjedna pismo Vladi Srbije u kojem iznose sve probleme.

Oni tvrde da je model upravljanja neprimjeren nuklearnim objektima i da to dovodi do narušavanja sustava sigurnosti nuklearnog materijala.

Navode i da se sredstva raspoređuju prema osobnim afinitetima uprave - reaktivira se prostor reaktora RA, čiji je rad zabranila država i koji je u suradnji s EU stavljen van pogona.

Zaposlenici Instituta strahuju od dana kad će blagajna poduzeća biti ispražnjena, a oni ostati bez plaća. Tvrde da im plan rada za 2012. godinu nije odobren.

- Još prošle godine tražili smo od Vlade da osigura sredstva za rad, ali ona još nisu stigla. Institut su pratile afere i za vrijeme prošlog direktora, mr. Radojice Pešića, koji je smijenjen. Proračunska inspekcija otkrila je nepravilnosti u javnim nabavkama, kojima je oštećeno poduzeće - kaže Uranija Kozmidis Luburić, predsjednica Nadzornog odbora Instituta.

- Smatramo da se amaterizam i osobni interes pojedinca ne smiju ugroziti sigurnost zaposlenika (koji nisu osigurani) i građane Beograda, koji se nalazi svega 10 kilometara od reaktora - upozoravaju inženjeri.

Zaposlenici u Vinči ispričali su kako je došlo do prošlotjednog incidenta:

- Kolege iz Instituta vadili su iz bazena šipke u kojima je ranije bilo nuklearno gorivo. Čim su izvađene iz vode, zračenje je bilo izuzetno visoko. Osoblje zaduženo za mjerenje razine radioaktivnosti zatražilo je prekidanje, no onda im je stiglo naređenje da još jednom ponove cijeli postupak. Na taj način su u dvije minute ozračeni više nego što bi, obavljajući posao normalno, bili ozračeni tijekom nekoliko tjedana.

Dr. Jagoš Raičević, v.d. direktora Nuklearnog instituta, za kojeg inženjeri tvrde da je glavni krivac za nesreću, ali i za zataškavanje, kaže, međutim, da nesreće nije niti bilo.

- Nije se dogodilo ništa nepredviđeno. Ta količina zračenja jednaka je onoj koju primite na letu od Beograda do New Yorka. Nema govora o bilo kakvoj nesreći - kaže Raičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:30