RAT ZA HNS

Hoće li Jovanović, DORH ili osječki lobi srušiti novi Mamićev scenarij?

Pravi gazda hrvatskog nogometa je odlućio: Marković i Srebrić bit će uskoro potjerani, a Rusanovu preuzimaju Šuker i Vrbanović
 Drago Sopta/Cropix

Premda je godinama podgrijavao dojam da će fotelju HNS-ova predsjednika napustiti kada on to bude htio, Vlatko Marković na kraju se mora evakuirati kroz izlaz za poslugu.

Ostavljena mu je mogućnost za labuđi pjev na Euru 2012. godine, ali do početka srpnja dužan je spakirati stvari i osloboditi kancelariju za Davora Šukera.

Priznao je to u svojoj tjednoj poslanici i “dragi vođa” hrvatskog nogometa, koji se jučer ukazao u neobičnom liku pučkog tribuna. Nadmeni satrap odustao je od ex cathedra pametovanja o svemu i svačemu, zaboravio na “mučku đubrad” i proklinjanja te za promjenu progovorio kao zastupnik s istančanim osjećajem za narodnu pravicu, ravno iz epicentra “sinergije medija, javnosti, navijača koji traže promjene”. Hajde da vidimo tko će progutati trik...

Neočekivani zaplet

Vratimo se ipak kadrovskoj križaljci u Rusanovoj 13. Kako će se popunjavati sljedećih mjeseci? Zašto je uopće došlo do ovakvog zapleta ako je sve trebalo proteći glatko, bez potresa? I podupire li predsjedničku rokadu usred mandata - nešto nalik Jadranka umjesto posustalog Ive - bilo kakav opipljiv legitimitet ili je sve skupa nastavak rašomona i dovoljan razlog da ministar sporta dekretom suspendira cijelu organizaciju, proglasi izvanredno stanje i imenuje povjerenika? Za takvo što imao bi razloga već i stoga što je 1. HNL najneregularnija liga na svijetu...

U zamjenu za logističku podršku Zdravka Mamića u kampanji 2010. godine, Vlatko Marković načelno je pristao odraditi samo polovicu četvrtog mandata prije nego što prepusti dužnost čovjeku po izboru Dinamova gazde. Onda je na redovitoj HNS-ovoj skupštini početkom ožujka ove godine Marković iznenada “zaboravio” obavijestiti delegate o namjeri da se do ljeta povuče u mirovinu. Nekoliko dana kasnije stidljivo se posuo pepelom i priznao da će zaista otići jer, eto, postoji dogovor koji želi respektirati.

U travnju je, međutim, predsjednik još jednom zaboravio tekst svečane prisege kada u dnevni red Izvršnog odbora nije uvrstio točku o smjeni vlasti. Tada je pravi gazda odlučio prekinuti talačku krizu. Vlatko, ako nećeš milom i sa stilom, postoji vritnjak, odletjet ćeš silom!

Alarmirani su “igrači na terenu”, prvi su zvono za uzbunu začuli u Brodsko-posavskoj županiji gdje su uspješno ubili nogomet prije desetak godina, da bi danas shvatili kako strašna kriza trese klubove u županiji. Nije li to izvanredan povod za izvanrednu skupštinu HNS-a na kojoj bi se isprovocirala Markovićevu ostavku?

Pobuna u Brodu

Vijest je u prvom trenutku bila zbunjujuća jer su gosti na skupštini županijskog ogranka bili glavom i bradom Marković i Srebrić. Zar su došli dati podršku zahtjevu za vlastitu dekapitaciju? Uskoro će postati jasno da su predsjednik i tajnik namirisali opasnost i požurili u Brod kako bi ugasili požar. Ne treba sumnjati da je Marković u svrhu opstanka na vlasti bio spreman obećati brda i doline - moderni kamp, novi stadion kapaciteta manjeg Wembleyja, ulazak Gazproma u Marsoniju i dolazak Waynea Rooneyja, nema nikakvih problema - ali lokalni su bili izbrifirani i dvojac je neobavljena posla zahvalio na gostoprimstvu usred sastanka.

Uzgred rečeno, u pokušaju da se smire brodski “jastrebovi”, mnogi prepoznaju rukopis Zorislava Srebrića. Glavni tajnik u ulozi “consiglierea” navodno je uvjerio Markovića da ne pridaje preveliku važnost Mamićevim retoričkim akrobacijama. Odveslat ćemo utrku do kraja, računao je “ge-te” i tada možemo - razmisliti o još jednom mandatu. Računica se pokazala pogrešnom.

Tako ćemo do 15. srpnja dobiti novog predsjednika ili čak dvojicu njih. Davor Šuker zauzeo bi Markovićevu fotelju pod uvjetom da ne inzistira previše na reformama, dok bi o kontinuitetu Mamićeve politike brinuo Damir Vrbanović, kao “novi Srebrić”, prvi operativac s prefiksom izvršnog predsjednika. Manje probleme ovom imenovanju predstavlja... hm, kako to uobličiti... dakle, zakon.

Novi Zakon o sportu

U slučaju da DORH uputi žalbu na oslobađajuću presudu Vrbanoviću optuženom za malverzacije, on bi kao vlasnik kaznene prijave bio nepodesan za visoku dužnost. Pa bi na pozornici možda došlo i do opasne neravnoteže između dvaju lobija, Mamićeva i osječkog, koji su se dogovorili o podjeli interesnih sfera.

Ovo veliko HNS-ovo pospremanje (čitaj: kameleonsko presvlačenje) događa se u trenutku dok se u laboratoriju Željka Jovanovića kuhaju nove odredbe Zakona o sportu. Nogometna je vrhuška očajnički zainteresirana da vlast stavi izvan snage “šizmu” kojom je HNS obilježila kao parakriminalnu organizaciju.

Mogu li kadrovska osvježenja dovesti do zatopljenja odnosa ili je stvar ipak otišla predaleko?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:25