ZANIMLJIVA RASPRAVA

'KOJI JE ONDA SMISAO TIH KUĆICA? DA STOJE?' Milanović o novom graničnom režimu sa Slovenijom

Nakon što Hrvatska uđe u EU, uvest će se samo jedna granična kontrola između Hrvatske i Slovenije. Taj 'one stop control' suština je dogovora između hrvatske i slovenske vlade o uvođenju službenih mjesta za obavljanje zajedničke granične kontrole.

'SAD TREBA PROIZVODITI BRODOVE' Milanović nakon što je Vlada prihvatila ponudu Uljanika za kupnju 3. maja

Dogovor Zagreba i Ljubljane, sukladno današnjem Vladinom zaključku, potpisat će s hrvatske strane ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Potpisivanje se očekuje prije 1. srpnja i dogovor bi odmah trebao stupiti na snagu.

'DOBIT ĆE VEĆE PLAĆE I PRIJE NEGO OČEKUJU' Premijer Milanović na Vladi o sporazumu sa sindikatima

Po tom dogovoru, putnici koji prelaze hrvatsku i slovensku granicu imat će, umjesto dvije kontrole, samo jednu, čime se pojednostavljuje i ubrzava postupak prelaska granice. Zajednička granična kontrola odnosi se kako na cestovne, tako i na željezničke prijelaze.

FOTO: 'MI NISMO PARAZITI, NEGO ONI KOJI PROIZVODE' Stotine seljaka došlo na Markov trg, traže hitan sastanak s Milanovićem

„Znači, naši granični prijelazi će se u stvari razmontirati, ne?“, pitao je premijer Zoran Milanović Ostojića.

„Ne, nećemo baš tako. Činjenica je da ulazimo na slovenskom teritoriju, koristimo njihove kućice i to je dogovorena varijanta. Štedimo značajno, mogli bismo razmontirati, ali to nisu napravile druge zemlje, pa nećemo ni mi. Činjenica je da ćemo uštedjeti i Slovenci i mi, a protočnost će biti brža“, odgovorio je Ostojić.

„U redu, ali pitam koji je onda smisao tih kućica? Da stoje?“, nastavio je premijer.

„Ne, prolazite kroz njih“, kazao je Ostojić, istakavši kako će se time ubrzati protočnost graničnog prometa.

Dodao je i kako će se kontrole odvijati na slovenskoj infrastrukturi jer to odgovara slovesnkoj strani. Hrvatska će za to plaćati malu nakandu za režijske troškove. Granične kućice, istakao je Ostojić, postoje i na austrijsko-slovenskoj granici, iako su obje zemlje u Schengenu.

Osim toga, u tijeku su izmjene schengenskih pravila, koje će državama omogućiti da u kraćem razdoblju ponovno uvedu granične kontrole.

„Dakle, nema smisla razmontirati nešto što će možda biti u upotrebi“, zaključio je Ostojić.

Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić podsjetila je da je cilj Hrvatske da u Schengen uđe u najkraćem mogućem roku. Taj je rok do sada bio dvije i pol godine, a u Zagrebu vjeruju da bi i ranije mogli pristupiti Schenegnskom sporazumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:38