VLADA GUBI BITKU U OBUZDAVANJU TROŠKOVA PRORAČUNA

Branko Grčić: 'Za zaokret ekonomije potrebna su bar dva mandata'

Potpredsjednik Vlade odgovorio je na loše prognoze financijskih stručnjaka koji predviđaju slom proračuna
Zagreb, 130514.Vlada.Potpredsjednik Vlade Branko Gracic odrzao press konferenciju o gospodarskom stanju u zemlji.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

Iako analitičari očekuju blagi pad BDP-a u prvom kvartalu ove godine, potpredsjednik Vlade Branko Grčić vjeruje da će službena statistika krajem ovog tjedna potvrditi njegove najave pozitivnih kretanja “unatoč uvijek nekakvim crnim mislima i prognozama i ekonomskih analitičara i oporbe”.

To nije dugo razdoblje

- Ne znam kome je u interesu da se bavimo politikom što gore, to bolje. Mislim da moramo svi na neki način pridonositi da se u državi rađa nova nada u oporavak gospodarstva i da svatko sa svoje strane, bio on u vladajućima ili oporbi, tome maksimalno pridonosi - izjavio je Grčić na konferenciji Večernjeg lista “Ulagači, motor rasta gospodarstva”. Dodao je i da dvije godine, koliko traje mandat Vlade, u makroekonomskim relacijama nije dugo razdoblje.

- Za ozbiljan preokret u gospodarstvu treba bar dva mandata, dakle pet do osam godina. Mi smo u dvije godine postigli određeni preokret, smanjivali smo jaz u rastu BDP-a između Hrvatske i Europe i sad smo evo na pragu toga da u prvom kvartalu zabilježimo pozitivnu stopu - rekao je Grčić. S tek nešto manje optimizma potpredsjednik Vlade gleda i na ostvarenje proračuna u prva četiri mjeseca koje ukazuje na povećanje rashoda za 1,8 milijardi kuna (4,4 posto) i deficita za 1,2 milijarde kuna ili gotovo 20 posto.

Ubrzana isplata

Prema Grčićevu objašnjenju, to je posljedica ubrzane isplate subvencija, ali utješnom smatra činjenicu što je deficit u svakom od prva tri mjeseca ove godine bio veći od dvije milijarde kuna, dok je već u travnju sveden na svega 200 milijuna kuna.

- Prema tome, u ostatku godine morat ćemo jako stisnuti taj proračun i dovesti ga u one okvire koje smo i planirali - optimistično će Grčić. K tome, zaduženje države za 1,25 milijardi eura uz prinos od oko četiri posto ocijenio je kao najjeftinije u 20 godina. Ipak, priznao je, “imali smo i nešto sreće jer su kamate na tržištu pale”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:02