MINISTARSTVO SOCIJALE DOBILO 21 NEKRETNINU NA KORIŠTENJE

Vlada će stanove osuđenih za korupciju dati azilantima

Zagreb, 050408.Narodni vez, emisija Narodnog radija proslavila obljetnicu, dvorana Globus na ZV. Voditelj emisije dr Drago Rubala (desno) i pjevac Drazen Popijac.Foto: Milivoj Keber / CROPIX
 Milivoj Keber / CROPIX

Dio nekretnina u vlasništvu sudionika korupcijskih afera, mafijaša i krijumčara droge, koje im je država oduzela nakon pravomoćnih sudskih presuda, pripale su Ministarstvu socijalne skrbi i mladih, a u stanove i kuće u kojima su nekada lagodno živjeli kriminalci, kako doznajemo, uskoro bi trebali useliti azilanti i osobe s invaliditetom.

Nepoznati nasljednici

Tako će, primjerice, stan u strogom centru Zagreba, vrijedan više od 1,6 milijuna kuna, koji je nekada pripadao bivšem šefu zagrebačkog Zavoda za mirovinsko osiguranje Dragi Rubali, osuđenom zbog prodavanja mirovinskog statusa, uskoro postati novi dom azilantskoj obitelji.

Drugi bivši Rubalin stan od 84 kvadrata, također u centru Zagreba, bit će pretvoren u dom za psihički bolesne osobe.

Država je i Ivanu Vargi, osuđenom krijumčaru droge, oduzela dva stana u vili u Makarskoj koji bi također trebali postati mjesto gdje će uz podršku živjeti osobe s invaliditetom. Ministarstvo socijalne politike i mladih na korištenje je, kako neslužbeno doznajemo, dobilo i dva stana u Taru kod Poreča, koje je država oduzela organizatoru namještanja nogometnih utakmica u aferi Offside. U manjem stanu od oko 85 metara četvornih, koji je vrijedan oko milijun kuna, živjet će osobe s invaliditetom, a kakva će biti namjena 185 metara četvornih velikog dvoetažnog stana, još se ne zna.

Ministarstvu socijalne politike i mladih, Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) nedavno je dala na upravljanje i korištenje ukupno 21 stan i kuću u svrhu provedbe Strategije razvoja sustava socijalne skrbi. Od tog broja, šest stanova je oduzeto u kaznenim postupcima. Ostale nekretnine su postale vlasništvo države nakon što se utvrdilo da ne postoje zakonski nasljednici ili je zbog nekih drugih razloga vlasništvo nepoznato. Riječ je o osam nekretnina u Zagrebu, dvije u Makarskoj, dvije u Taru kod Poreča, četiri u Bjelovaru, jednoj u Karlovcu, tri u Osijeku i jednoj u Velikoj Gorici.

Ugrožene skupine

Kada je riječ o nekretninama koje su oduzete u kaznenim postupcima, AUDIO je za te kuće i stanove već nekoliko puta raspisivao prodajne natječaje, ali nitko se na njih nije javljao.

Čini se da nam se događa ista situacija kao i Talijanima, koji su bezuspješno pokušavali prodati takvu imovinu, jer se nitko nije usudio kupiti nekretnine stečene na ilegalan način. Građani se, zapravo, boje kupiti kuću u kojoj su nekada živjeli mafijaši. Zbog toga je država te nekretnine odlučila staviti u funkciju i dati ih na korištenje ugroženim skupinama.

Osim ovog većeg stana u centru Zagreba, gdje bi se trebale smjestiti osobe s poteškoćama u razvoju, ostalih sedam stanova namijenjeni su azilantima. Trenutno je u Hrvatskoj oko 50 osoba kojima je azil odobren, a prema Zakonu o socijalnoj skrbi država im je dužna dvije godine plaćati smještaj. Sada više neće plaćati najamninu, nego samo režije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:14