SUD NALOŽIO DJELOMIČNU REKONSTRUKCIJU

Ubojstvo Antonije Bilić: Forenzičari će opet pregledati kamion Dragana Paravinje

Postupak protiv osumnjičenika za pokušaj silovanja i ubojstvo 17-godišnje Drnišanke približava se kraju
Sibenik ,010312.Danas je zapocelo sudjenje Draganju Paravinji za otmicu i ubojstvo Antonije Bilic.Na fotografiji: Dragan Paravinja.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Sudski postupak protiv Dragana Paravinje, osumnjičenika za pokušaj silovanja i teško ubojstvo 17-godišnje Drnišanke Antonije Bilić, približava se kraju.

Županijski sud u Šibeniku na današnjem je ročištu naložio provođenje djelomične rekonstrukcije ubojstva maturantice Antonije Bilić. Djelomična rekonstrukcija podrazumijeva rekonstruiranje poznatih događaja. Kako u slučaju protiv Paravinje još nije pronađeno tijelo nestale Antonije Bilić, čitavu scenu nije moguće rekonstruirati pa se sud odlučio za djelomični prikaz događaja.

Odvjetnik obitelji Bilić, Vinko Ljubičić, rekao nam je da će 29. kolovoza u Gospiću biti još jednom pregledan Paravinjin kamion. Doznajemo da optuženi Paravinja neće biti na rekonstrukciji.

- Bit će proveden pregled unutrašnjosti i kabine kamiona Dragana Paravinje. U tom su kamioni pronađeni tragovi koji nedvojbeno ukazuju na to da je Antonija Bilić bila unutra. Na idućem ročištu zakazanom za 31. kolovoza svoje će nalaze predstaviti i vještakinja za sudsku medicinu dr. Marija Definis-Gojanović. Ona će objasniti je li moguće da je Paravinja ubio Antoniju na način koji je opisan u optužnici. Sud vrlo mnogo pazi na sve detalje i veoma pažljivo utvrđuje sve činjenice - rekao nam je odvjetnik Ljubičić koji i dalje očekuje da bi presuda protiv Paravinje mogla biti donesena tijekom rujna.

Podsjetimo, slučaj nestale drniške maturantice Antonije Bilić i dalje je velika enigma, a odluka suda da proglasi cijeli proces tajnim onemogućila je da u javnost dođu detalji koji bi ga mogli razjasniti. Antonija Bilić je posljednji put viđena 7. lipnja prošle godine na Čikolskom mostu u Drnišu, a hrvatska policija povela je jednu od najopsežnijih akcija potrage, no bez uspjeha.

Otada joj se gubi svaki trag. Nedugo nakon njezina nestanka uhićen je u Republici Srpskoj vozač kamiona Dragan Paravinja. On je isprva istražiteljima MUP-a RS priznao ubojstvo, rekavši da je Antoniju zadavio te bacio iz kamiona u korito rijeke Krke u Drnišu. Istražiteljima je čak i nacrtao točnu poziciju gdje je bacio djevojčin leš.

Zbog toga je na mjesto gdje je rekao da je bacio nesretnu djevojku došla sva sila policijskih istražitelja te je provedena opširna pretraga terena, korita Krke i Brljanskog jezera koja nije urodila nikakvim plodom. Tijelo Antonije Bilić nije pronađeno. Zbog toga je u pravnim krugovima nastala dilema je li uopće moguće dokazati ubojstvo kada nema tijela, a dodatnu pomutnju u slučaj je unio i sam Paravinja koji je poslije na sudu povukao svoje priznanje. Izjasnio se da nije kriv i da nema veze s nestankom drniške maturantice.

Dosad je u procesu saslušano 28 svjedoka. Svoj su iskaz dali i roditelji nestale Antonije te prometni i telekomunikacijski vještaci, a saslušanjem dr. Definis-Gojanović bit će završeno iskazivanje vještaka. Njezin će iskaz biti temeljen samo na tragovima pronađenim u kamionu te pretpostavkama je li moguće da je Paravinja ubio Antoniju Bilić. Kako tijelo nije pronađeno, nije mogla biti obavljena obdukcija koja bi bila od velike pomoći u donošenju presude.

Paravinju je u početku branio odvjetnik Branko Baica, a poslije je, po službenoj dužnosti, taj zadatak preuzela šibenska odvjetnica Ankica Giljanović. Njezin komentar danas nismo uspjeli dobiti jer je cijeli dan bila zauzeta poslovnim obavezama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 03:32