PO ČEMU HRVATI PAMTE GODINU NA IZMAKU

Deutsche Welle: Hrvatska će 2012. pamtiti po oslobađanju generala

Zadar, 241112.Obiljezavanje Dana grada Zadra i dolazak generala Ante Gotovine pocasnog gradjanina grada Zadra.Docek generala Ante Gotovine na Forumu.Na fotografiji: Ante Gotovina.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Mišković / CROPIX

ZAGREB - Hrvati će godinu na izmaku pamtiti po rastu nezaposlenosti i gubitku povjerenja u novu vladu premijera Zorana Milanovića, a tek su neočekivane vijesti iz Haaga kratkotrajno vratile optimizam u hrvatsko društvo, piše u četvrtak Deutsche Welle.

Nedvojbeno, događaj godine u Hrvatskoj je oslobađajuća presuda umirovljenim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koju je hrvatska javnost dočekala s olakšanjem, a razočarani su ipak bili ekstremni desničari, upravo oni koji su godinama svoju platformu gradili na navodno nepoštenim suđenjima hrvatskim generalima, navodi DW.

U tekstu "Najbolje vijesti za Hrvatsku u ovoj godini stigle iz Haaga", DW na svojim internetskim stranicama podsjeća da je lijeva vlada premijera Zorana Milanovića ispunila obećanje i objavila Registar branitelja i ističe da, iako su se braniteljske udruge okupljene oko HDZ-a bunile, oslobođeni generali nisu imali ništa protiv.

Među događajima koji su obilježili proteklu godinu navodi se i "novi front" koji je Katolička crkva otvorila protiv vladajućih, ovoga puta na polju novouvedenog zdravstvenog odgoja.

DW ističe da je vladajuća lijevo-liberalna koalicija u godini na izmaku zabilježila pad potpore građana, između ostalog zbog skandala i ostavke ministrice okoliša Mirele Holy, bivšeg prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića te sukoba interesa ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

Podsjeća i na "slučaj" Milana Živkovića, pomoćnika ministrice kulture Andreje Zlatar koji smijenjen zbog iznošenja u medijima ideje o novome sustavu prikupljanja televizijske pretplate.

DW ističe i kako još nije uspostavljen pravi dijalog između Zagreba i Beograda, a spominje i slučaj kada je predsjednik Ivo Josipović, po mnogima neočekivano, optužio zastupnika srpske nacionalne manjine Milorada Pupovca za etno-biznis i privatizaciju srpstva.

Godina 2012. je Hrvatskoj donijela i prvog osuđenog ratnog profitera, nekad najmoćnijeg čovjeka države, bivše šefa HDZ-a i bivšeg premijera Ivu Sanadera, a u zatvoru je završio i nekadašnji Sanaderov ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade Damir Polančec, piše DW.

Ocijenjuje ni da dugo čekana objava rezultata popisa stanovništva nije donijela optimizam u Hrvatsku, jer je stanovnika 200 tisuća manje, a od popisa 1953. ostarjelo je za čak 10 godina.

Ukratko, građani su sve stariji i sve ih je manje radno sposobnih. No još više zabrinjava podatak da posla nema ni za onih 357 tisuća radno sposobnih koji, prema najavama vladajućih, ne baš tako skoru svjetlu budućnost čekaju na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, piše DW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:51